Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Július 03. 12:19, kedd | Helyi
Forrás: szoljon.hu

Újra emelkednek a törlesztőrészletek

Újra emelkednek a törlesztőrészletek

A devizahitelek forintosítása óta a kamatok csökkentésén elért, többhavi törlesztésnek megfelelő megtakarítás megóvásáért meggondolandó a változó kamatozású konstrukciókat fixre cserélni.

A következő napokban igen sok lakáshiteles ismerkedhet meg az elmúlt években jórészt elfeledett, kellemetlen érzéssel, amelyet a törlesztőrészletek emelkedése okoz –<a data-cke-saved-href="https://www.vg.hu/penzugy/hitel/ujra-emelkednek-a-torlesztoreszletek-2-981544/" href="https://www.vg.hu/penzugy/hitel/ujra-emelkednek-a-torlesztoreszletek-2-981544/" target="_blank" "="" style="box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; outline: 0px; background-image: initial; background-position: 0px 0px; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; font-size: 20px; vertical-align: baseline; text-size-adjust: 100%; color: rgb(51, 51, 51); text-decoration-color: rgb(155, 206, 17); font-family: Lora-Regular;">figyelmeztet a Világgazdaság. A változó kamatozású hitelek kamatbázisául szolgáló 3 hónapos Bubor 20-21 bázisponttal magasabb szinten – 0,23 százalékon – áll, mint januárban, illetve márciusban, míg a 6 hónapos bankközi kamatláb július 2-i 0,47 százalékos értéke több mint 0,3 százalékponttal magasabb, mint január első kereskedési napján.

A változó kamatozású konstrukciókat a bankok kamatperiódusonként igazíthatják hozzá a referenciakamathoz, ezért júliusban a három és a hat hónapos konstrukcióknál is átárazódás következhet be.

A fordulónapot követően kipostázott törlesztőrészlet-emelkedés nem jelentős: egy még öt évig fennálló ötmillió forintos követelés esetében a törlesztőrészlet 400-500 forinttal emelkedhet, ez messze nem kigazdálkodhatatlan tétel, ám a következő hónapokban nagy valószínűséggel további emelkedésekre lehet felkészülni.

A változó kamatozású hitelek legnagyobb arányban ma is a korábban forintosított devizahiteleseknél fordulnak elő, akiknek a törlesztőrészletek közismerten nehézséget okozhatnak.

Igaz ez még akkor is, ha tudjuk, hogy a forintosított hiteleket törlesztő ügyfelek terhe – köszönhetően a Magyar Nemzeti Bank (MNB) eddigi kamatcsökkentésre, illetve tartós tartásra történő összpontosításának – a kimutatások szerint csak a forintosítás óta olyan mértékben csökkent, hogy ez átlagosan öt-hat hónapnyi törlesztőrészletnek felel meg. Ennek a kamat- (és törlesztőrészlet-) előnynek a felélése nem lesz gyors, de sokak szerint érdemes lépniük ezeknek az ügyfeleknek.

Az MNB a maga lehetőségeivel már élt: ősztől megszigorodnak a változó kamatozású hitelek felvételének szabályai. Az öt évnél rövidebb kamatperiódusú forint-jelzáloghitelek felvételekor a korábbi 50 százalék helyett csak a rendszeres havi nettó jövedelem 25 százaléka lehet a havi törlesztőrészlet maximális összege, és még a magasabb jövedelműeket is védik a 30 százalékos küszöbbel. Az esetleges kamatemelkedés okozta törlesztőrészlet-növekedés így nem okoz gondot az ügyfeleknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni