Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Október 28. 07:25, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Több termék is kikerülhet a „chipsadó” hatálya alól

Több termék is kikerülhet a „chipsadó” hatálya alól

Több fideszes módosítás is érkezett a „chipsadóhoz”: a kakaóitalokat és a Túró Rudit vennék ki az adó alól, amelyet kiterjesztenének az extrudált sós élelmiszerekre és az alacsony gyümölcstartalmú lekvárfélékre is.

Fideszes képviselők több módosító indítványt nyújtottak be szerdán a jövő évi adótörvényekhez. Ezek egy része a „chipsadó” néven ismert népegészségügyi termékadó alá vont termékek körét változtatná meg.

Koncz Ferenc (Fidesz) a kakaóitalokat venné ki az adó hatálya alá. Indoklásában piaci elemzőkre hivatkozva azt írja, hogy a kakaóitalporok fogyasztása az idei 10 százalékos visszaesés után 2012-re további 30 százalékkal, a 4760 tonnányi kakaóitalpor-fogyasztás jövőre 3400 tonnára eshet vissza. Nem elhanyagolható tényező az sem – fűzi hozzá –, hogy gyermekek jelentős része kakaóval fogyaszt évente 62 millió liter tejet, amely köztudottan egészséges. Ezért a kakaóitalporok fogyasztásának visszaesése egyben a tejfogyasztás jelentős, mintegy 20 millió literre tehető csökkenését is maga után vonná; ez a hatás hátrányosan érintené a tejipart és a tejipar által generált adóbevételeket – vélekedik.

Font Sándor (Fidesz) egyik javaslatában azt indítványozza, hogy a népegészségügyi termékadóból származó bevétel 95 százaléka és a baleseti adóból származó bevétel az Egészségbiztosítási Alap bevételét képezze, a népegészségügyi termékadóból származó bevétel 5 százaléka pedig a központi költségvetést illesse meg. Megjegyezi: a beszedett adó 5 százalékát az élelmiszerek minőségének növelésével, valamint az egészséget nem megterhelő élelmiszerek fogyasztókkal történő megismertetésével összefüggő kiadásokra kell felhasználni.

A kormánypárti képviselő azt is javasolja, hogy népegészségügyi termékadó ne sújtsa a tejágazat szereplőit, ne jelentsen további terheket a tejtermékek fogyasztásában, hiszen a tej és a tejtermékek mint alapvető élelmiszerek a lakosság egészségvédelmét szolgálják. Ennek értelmében kivenné a törvény hatálya alól a most cukortartalmi értékek alapján adóköteles tejtermékeket is, mint például a kakaós tejet, a kakaós italt, a Túró Rudit, a madártejet. Font Sándor ezek mellett kezdeményezi, hogy a népegészségügyi termékadó hatályát terjesszék ki az alacsony gyümölcstartalmú lekvárfélékre is; az alacsony gyümölcstartalmú sűrítmények, koncentrátumok és szörpök esetében pedig alkalmazzanak magasabb adótételt.

Rogán Antal (Fidesz) is tovább bővítené a „chipsadó” hatálya alá tartozó termékek körét: adókötelessé tenné azt a sós élelmiszert is, amely extrudálással készül.

A népegészségügyi termékadóból – köznyelven „chipsadóból” – 566,6 millió forintot vallottak be az adóalanyok szeptemberre, illetve a harmadik negyedévre – közölte az adóhatóság korábban. A kormány 2011-re 5 milliárd, 2012-re 20-30 milliárd forint bevételt irányzott elő ebből az adónemből.

A parlament előtt lévő adótörvény-javaslat szerint 2012. január 1-jétől az üdítőitalok esetében 7 forint/literre, előrecsomagolt cukrozott készítmény esetében 150 forint/kilogrammra, sós snack és ételízesítő esetében 250 forint/kilogrammra nőne az adó mértéke (az energiaital adómértéke változatlanul 250 forint/liter maradna). Emellett a 2012. január 1-jétől adóköteles terméknek minősülő ízesített sör és alkoholos frissítő esetében 20 forint/liter lenne az adó mértéke.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére