Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. December 18. 09:58, hétfő | Helyi
Forrás: szoljon.hu

Tejhabba rajzolt minták – Ő Szolnok „kedvenc” baristája

Tejhabba rajzolt minták – Ő Szolnok „kedvenc” baristája

Évekkel ezelőtt, a véletlen folytán jelentkezett egy szolnoki kávézóba. Mára a tíz, a közönség által legkedveltebb barista között tartják számon a szolnoki Gyalog Edinát.

– Az egész onnan indult, hogy 2009-ben a véletlen folytán jelentkeztem egy szolnoki kávézóba dolgozni – kezdte Gyalog Edina. – A véletlen igazából a párom volt, aki meglátta az álláshirdetést, és beküldte az önéletrajzomat, amíg nem voltam otthon. Azon a munkahelyen részt vettem oktatáson, és a szakképesítésemet is akkor szereztem meg. Abban a kávézóban szerettem bele igazán ebbe a szakmába.

Mint elmondta, a latte art, vagyis a kávéhabból kialakított, tejhabba rajzolt minták elkészítése volt a kedvence. Aszakma iránti szeretet azóta is töretlen, és az elmúlt három évben egy független kávémagazin közönségszavazásán minden alkalommal dobogós helyen végzett. 2015-ben és 2016-ban az első helyet szerezte meg, idén a dobogó második fokára állhatott fel.

– Ez ugyan nem szakmai verseny volt, de bizonyos szakmai kritériumoknak itt is meg kellett felelni – folytatta Edina.– Arról nem is beszélve, hogy a vendégek véleménye ugyanolyan fontos, hiszen nap mint nap őket szolgáljuk ki, velük vagyunk kapcsolatban.

– Szakmai versenyeken idő hiányában nem indultam eddig. Ezek a megmérettetések általában a fővárosban vannak, és a felkészülési idő sok, annyit sajnos nem tudok kiszakadni a hétköznapokból. A mostani munkahelyemen azonban minden kreativitásomat kiélhetem, hiszen a főnökasszonyunk nagyon nyitott az újdonságokra. Bármilyen ötlettel ébredek a fejemben, támogatást kapok azok kipróbálásához.

Hozzátette, hogy vegán étrendjét is bele tudta csempészni a kávézó kínálatába, és mint kiderült, sokan kifejezetten örülnek az ilyen italoknak, süteményeknek. Ugyanúgy, mint a különböző allergénektől mentes termékeknek.

Fontosnak tartják, hogy odafigyeljenek a vendégek igényeire, talán ennek is köszönhető, hogy Edina munkahelye immáron harmadik éve nyeri el az év kávézója díjat a közönség szavazata alapján.Tóth Andreától, a Black Cat Café tulajdonosától megtudtuk, Edina szenvedélyesen kávéfüggő, a szó jó értelmében. Folyamatosan figyeli a divatot, nagyon jó ízérzékkel van megáldva, ami az ételek, italok párosításánál nagy előnynek számít. Nagyon kreatív és rengeteg új ötlete van. A munkatársai is felnéznek rá, kikérik a véleményét, és a kávézó kínálatában megjelenő új termékek nagy része tőle származik. Ahogy a tulajdonos fogalmazott, vezetőnek számít a baristák között.

Mi fán terem egy hivatásos kávékészítő?

A barista szó olasz eredetű, eredetileg bárpulti felszolgálót jelentett, akinek egyik feladata volt a kávé elkészítése, de emellett hideg (alkoholos) italfelszolgálással is foglalkozott.A szó jelentése mára leszűkült, és csak a hivatásos kávékészítőket nevezik így. 2000 óta hirdetnek nemzetközi vetélkedőket baristáknak, hazánkban 2003-ban rendeztek először ilyen versenyt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni