Városlista
2022. november 28, hétfő - Stefánia

Hírek

2018. Augusztus 07. 13:58, kedd | Helyi
Forrás: iszolnok.hu

Taiko dob zengett a yuza-Szolnok 35 éves kapcsolata alkalmából rendezett ünnepségen

Taiko dob zengett a yuza-Szolnok 35 éves kapcsolata alkalmából rendezett ünnepségen

A szolnokiaknak Yuza neve már régóta nem ismeretlen, időről-időre olvashatunk, hallhatunk velük kapcsolatos híreket a városi médiában. Harmincöt évvel ezelőtt került kapcsolatba a Tisza-parti és távol-keleti város, az évtizedek során e

Fontos és értékes számunkra ez a kapcsolat, amelynek elindulását Kovács Mihálynak, Misi bácsinak köszönthetjük – mondta Szalay Ferenc köszöntőjében. – Az évtizedek során mély és szoros kapcsolat alakult ki a két város között, amelyet erősítenek különböző hivatalos és baráti látogatások is. Mindez még szorosabbá vált azzal, hogy Izaki Maszahiró lett városunk főzeneigazgatója. Köszönet illeti a Tisza Táncegyüttest, akik ott voltak a kapcsolat születésénél, és meg kell említeni azokat a családokat, iskolákat, melyek az évek során igazi magyaros vendégszeretettel fogadták japán barátainkat!

Hiroki Tokita a két város kapcsolatrendszerének sokrétűségéről szólt, mely garanciája volt a folyamatosan szorosabbá váló kapocsnak. Felidézte, hogy hamarosan tizenöt éve, hogy Yuza és Szolnok testvérvárosi megállapodást kötött, s reményét fejezte ki, hogy a mostani jubileum egy olyan állomás, amelyet még sok hasonló követ majd az előttünk álló évtizedekben.

Ezt követően japán vegyeskar nyűgözte le a díszteremben ülőket, hiszen dalaik javarésze magyar nyelven szólt.

A paprika révén is sok ismeretség és szakmai kapcsolat született – mondta Sato Kuni nagykövet asszony, arra utalva, hogy a yuzai termelők nagyon sok segítséget kaptak a szolnokiaktól a hungarikum távol keleti termesztéséhez, ennek köszönhetően már Yuza lett japán legnagyobb paprikatermelő területe. Szólt arról, hogy jelenleg hazánkban 150 japán cég működik, de rajtuk kívül is sokan fáradoznak a két ország hagyományosan jó kapcsolatainak építésén.

A rendezvény végén a két polgármester átadta egymásnak ajándékait. Az ajándékba hozott taiko dobot Szalay Ferenc polgármester is megszólaltatta, majd egy hagyományos öltözetű japán taiko dobos ütemes dobolása zárta az ünnepséget. (szolnok.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 13. 14:49, csütörtök | Helyi

Veszélyes előzés - Kamerafelvétel alapján indított eljárást a rendőrség

Fedélzeti kamerafelvétel alapján indult büntetőeljárás - a balatonalmádi rendőrök néhány nap alatt beazonosították és gyanúsítottként kihallgatták a 710-es úton szabálytalanul előző autóst.

2022. Október 07. 09:07, péntek | Helyi

15 méter mély kútból mentettek ki egy tacskót a tűzoltók

Egy tizenöt méter mély kútba esett Udvaron egy kutya.

2022. Szeptember 21. 20:41, szerda | Helyi

Kerítésnek ütközött egy autó Balatonfüreden, a sofőr életét vesztette

A sofőr menet közben rosszul lett, emiatt következett be a szerencsétlenség.

2022. November 28. 11:05, hétfő | Sport

Öt érmet nyertek a magyarok a teqball-világbajnokságon

A magyar csapat öt érmet szerzett a Nürnbergben rendezett teqball-világbajnokságon, ezzel a legeredményesebb volt a nemzetek versenyében.