Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Augusztus 07. 13:58, kedd | Helyi
Forrás: iszolnok.hu

Taiko dob zengett a yuza-Szolnok 35 éves kapcsolata alkalmából rendezett ünnepségen

Taiko dob zengett a yuza-Szolnok 35 éves kapcsolata alkalmából rendezett ünnepségen

A szolnokiaknak Yuza neve már régóta nem ismeretlen, időről-időre olvashatunk, hallhatunk velük kapcsolatos híreket a városi médiában. Harmincöt évvel ezelőtt került kapcsolatba a Tisza-parti és távol-keleti város, az évtizedek során e

Fontos és értékes számunkra ez a kapcsolat, amelynek elindulását Kovács Mihálynak, Misi bácsinak köszönthetjük – mondta Szalay Ferenc köszöntőjében. – Az évtizedek során mély és szoros kapcsolat alakult ki a két város között, amelyet erősítenek különböző hivatalos és baráti látogatások is. Mindez még szorosabbá vált azzal, hogy Izaki Maszahiró lett városunk főzeneigazgatója. Köszönet illeti a Tisza Táncegyüttest, akik ott voltak a kapcsolat születésénél, és meg kell említeni azokat a családokat, iskolákat, melyek az évek során igazi magyaros vendégszeretettel fogadták japán barátainkat!

Hiroki Tokita a két város kapcsolatrendszerének sokrétűségéről szólt, mely garanciája volt a folyamatosan szorosabbá váló kapocsnak. Felidézte, hogy hamarosan tizenöt éve, hogy Yuza és Szolnok testvérvárosi megállapodást kötött, s reményét fejezte ki, hogy a mostani jubileum egy olyan állomás, amelyet még sok hasonló követ majd az előttünk álló évtizedekben.

Ezt követően japán vegyeskar nyűgözte le a díszteremben ülőket, hiszen dalaik javarésze magyar nyelven szólt.

A paprika révén is sok ismeretség és szakmai kapcsolat született – mondta Sato Kuni nagykövet asszony, arra utalva, hogy a yuzai termelők nagyon sok segítséget kaptak a szolnokiaktól a hungarikum távol keleti termesztéséhez, ennek köszönhetően már Yuza lett japán legnagyobb paprikatermelő területe. Szólt arról, hogy jelenleg hazánkban 150 japán cég működik, de rajtuk kívül is sokan fáradoznak a két ország hagyományosan jó kapcsolatainak építésén.

A rendezvény végén a két polgármester átadta egymásnak ajándékait. Az ajándékba hozott taiko dobot Szalay Ferenc polgármester is megszólaltatta, majd egy hagyományos öltözetű japán taiko dobos ütemes dobolása zárta az ünnepséget. (szolnok.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.