Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2017. December 06. 07:48, szerda | Helyi
Forrás: hvg

Sosincs lefagyás az okosúton, már Magyarországon is van egy ilyen szakasz

Sosincs lefagyás az okosúton, már Magyarországon is van egy ilyen szakasz

Mostanság, amikor már nemcsak a telefonunk és a tévénk, hanem akár a hűtőnk és a zoknink is lehet \"okos\", miért ne lehetne okos az út, amin az autóinkkal közlekedünk? Nos, nemrégiben átadták Magyarország első úgynevezett okosútját,

A főúton található vasúti aluljáróbantelepítették az ország első automatikus síkosságmentesítő berendezését. Amennyiben fennáll a lefagyás veszélye, a rendszer részét képező útmeterológiai állomás adatai alapján a berendezés teljesen önműködő módon 5 méterenként kálcium-klorid oldatot juttat a burkolatra.

Az oldat minimum 30 másodpercig, maximum 3 percig juttatható az útfelületre. 30 másodpercnyi spriccelés körülbelül olyan hatású, mintha négyzetméterenként 2 gramm sót szórnánk az útra. Az alábbi fotókon az látható, hogy a kezelés után 5, 10, 30 és 50 másodperccel milyen az út felülete:Az Európában már több helyen is alkalmazott rendszerrel a közeljövőben várhatóan újabb magyar útszakaszokon is találkozhatunk majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás