Városlista
2024. június 8, szombat - Medárd

Hírek

2019. Január 21. 07:40, hétfő | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Rendőrségi kihallgatásra idézték be egy botrányt kavaró orosz háborús film rendezőjét

Rendőrségi kihallgatásra idézték be egy botrányt kavaró orosz háborús film rendezőjét

Kihallgatásra idézték be a rendőrségre Alekszej Kraszovszkijt, egy botrányt kavart háborús film rendezőjét - közölte jól értesült forrásra hivatkozva vasárnap az Interfax orosz hírügynökség.

Kraszovszkijt a moszkvai rendőrparancsnokság gazdasági, biztonsági és korrupcióellenes osztályára idézték be. Az okot az Interfax informátora nem nevezte meg.

Kraszovszkij legutóbbi, Prazdnyik (Ünnep) című filmvígjátéka már a bemutatása előtt botrány kavart egyes körökben Oroszországban. A film cselekménye azt mutatja be, hogyan a készült a szilveszter megünneplésére egy privilegizált család a náci blokád alá vont Leningrádban.

A szentpétervári ügyészség előzetes ellenőrzésre berendelte a film forgatókönyvét és a leforgatott anyagot. Andrej Turcsak, a kormányzó Egységes Oroszország párt főtanácsának titkára, az orosz parlamenti felsőház felszólította a kulturális minisztériumot, hogy ne adja ki vetítési engedélyt. Kraszovszkij szerint az állami szervek az alkotókkal szemben a nyomásgyakorlás és a megfélemlítés eszközeivel élnek.

Vasárnap a YouTube-on a film több órán át elérhetetlenné vált. A videomegosztó szolgáltató ezt utólag műszaki hibával magyarázta,

Kraszovszkij, akit mindeddig nem ellenzéki alkotóként volt ismert, január 3-án osztotta meg a filmet a YouTube-on, mert nem bízott abban, hogy annak vetítését engedélyezni fogják. A nézők önként fizethetnek a megtekintésért. Vasárnap este az alkotást több mint egymillióan látták.

A kultusztárca tavaly, egyebek között kegyeletsértésre hivatkozva, a Sztálin halála című brit-francia szatíra forgalmazását tagadta meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.

2024. Június 06. 09:26, csütörtök | Külföld

Csehországban összeütközött két vonat, négyen meghaltak, többen megsérültek

Négyen meghaltak és húszan megsebesültek a kelet-csehországi Pardubicében, ahol szerdán röviddel éjfél előtt összeütközött egy személyszállító gyorsvonat és egy tehervonat - jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió.

2024. Június 06. 06:00, csütörtök | Külföld

Fico elleni merénylet - Tovább javult a szlovák kormányfő állapota

Tovább javult Robert Fico szlovák miniszterelnök egészségi állapota, s gyógyulásának folyamata gyorsabb lehet a korábban feltételezettnél - jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes Pozsonyban szerdán.

2024. Május 31. 09:55, péntek | Külföld

Hazaszállították a kórházból a szlovák miniszterelnököt