Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Augusztus 30. 12:33, csütörtök | Helyi
Forrás: szoljon.hu

Óceáni hulladékból készít bikiniket két szolnoki lány

Óceáni hulladékból készít bikiniket két szolnoki lány

Az óceán mélyéről búvárok által felhozott használt halászhálókból és egyéb műanyag hulladékokból készít fürdőruhát két szolnoki fiatal lány: Szomolányi Szandra és Tóth Móni. A gondosan megtervezett és Szolnokon megvarrott sze

– Mertem nagyot álmodni. Nyakamba vettem a világot, és egyenesen Ausztráliáig utaztam a főiskola után. Tetszett a szabad élet, a szörfös világ.

– Később a Kanári-szigetekre költöztem át, itt élek immáron negyedik éve – meséli az óceán parti otthonában üldögélve Szomolányi Szandra, vagy ahogy mindenki ismeri: Dézi.

Nem, nem a cikk íróját küldték ki (sajnos) helyszíni riportot készíteni. Az internet segítségével beszélgetünk egymással. Ő a napfény országában, én pedig… hát, most éppen esik, és 20 fok van Szolnokon.

– Szolnok… szeretem! – sóhajt fel Dézi.

– Ott él a családom, a rokonaim, a barátaim, és ott varrja a nagynéném háromfős csapatával a bikinijeinket – sorolja a kapcsolódási pontokat a fiatal lány, hozzáfűzve, szolnoki a barátnője és egyben üzlettársa, Tóth Móni is.

Akit azonban most hiába is hívnék, annyi a dolga az új fürdőruha-kollekcióval. De ő mindent elmesél helyette is…

Hamarosan megtudom, a barátnők a világ számos országában jártak, rendszeresen úsznak, búvárkodnak. Saját szemükkel tapasztalták, mennyi szemetet nyelt el az óceán, hogy akörnyezetszennyezés milyen méreteket öltött.

– Tenni akartunk valamit, amivel csökkenthetnénk a hulladékmennyiséget. Találtunk egy céget, melynél önkéntes búvárok az óceán mélyéről hozzák fel az eldobált halászhálókat, melyekből egy másik vállalkozás fürdőruha-alapanyagot készít.

– Tudtuk: ez lesz a mi utunk, bikiniket fogunk tervezni és varrni ebből a különleges anyagból! – meséli Dézi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.