Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Július 26. 14:17, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Nem riasztja a magyarokat a chipsadó

Nem riasztja a magyarokat a chipsadó

Bár a lakosság kétharmada támogatja az új népegészségügyi termékdíj bevezetését, a megkérdezettek többssége szkeptikus az elért társadalmi hatást illetően – derül ki a Szinapszis Piackutató Kft. legfrissebb kutatásából.

A chipsadó társadalmi megítélését vizsgáló felmérés szerint összességében a lakosság kétharmada támogatja az ötletet, és inkább pozitívan áll hozzá. A megkérdezettek nagyobb része bár jónak véli a kezdeményezést, más módon, eltérő formában tudná csak elképzelni annak bevezetését.

A válaszadók 15 százaléka tartja jó ötletnek a kezdeményezést, és gondolja, hogy ebben a formában van szükség a termékdíjra. Az intézkedéssel kapcsolatos vélekedést a végzettség és a jövedelem befolyásolja: azok emelkedésével csökken az egyetértők, támogatók aránya.

Az adó társadalmi hatását illetően a többség szerint nem várható jelentős változás: a megkérdezettek közel 40 százaléka szerint biztosan nem, további ugyanekkora arányuk szerint valószínűleg nem éri el az új termékdíj célját. Az adó hatásával kapcsolatosan elsősorban az idősebbek és a férfiak szkeptikusak. A biztos pesszimisták elsősorban azok az emberek, akik véleménye szerint az államnak nem kellene ilyen szinten beleszólnia a fogyasztásba.

Az adó bevezetésével esetlegesen bekövetkező áremelés hatására várhatóan a felnőtt lakosság fele mérsékli majd az érintett termékek fogyasztását, közel 20 százalékuk biztosan, 30 százalékuk pedig valószínűleg kevesebbet vásárol ezekből. A beszerzést várhatóan mérséklők tábora magasabb a fiatalabbak körében, ugyanakkor a biztosan mérséklők aránya az életkor emelkedésével nő. A férfiak körében jellemzőbb, hogy az emelés visszavetheti ezen árucikkek vásárlást, érdekesség ugyanakkor, hogy a jövedelem tekintetében nem tapasztalható lényeges eltérés.

A felmérés egyik kérdése arra irányult, mit gondol a lakosság arról, mi lehet az adónem valós célja. A spontán válaszok alapján az új népegészségügyi termékdíj elsődleges céljaként a legtöbben az állami adóbevételek növelését és a költségvetési hiány csökkentését jelölték meg. Sokak szerint támogathatja az egészséges életmódra nevelést illetve az egészségtelen ételek, italok fogyasztásának visszaszorítását. A felmérésből az is kiderül, hogy az idősebbek, illetve magasabb végzettséggel, jövedelemmel rendelkezők körében magasabb azok aránya, akik szerint az intézkedés célja az állami adóbevételek növelése.

A chipsadó általános, lakossági megítélését illetően elmondható, hogy az emberek szerint az intézkedés ösztönözni fogja az adómegkerülést, illetve támogatja a külföldi elsősorban határ menti vásárlásokat. Emellett kevesen gondolják, miszerint az adóval jelentősen javulna az egészségtudatos életvitel és táplálkozás, vagy jelentősen nőnek a népegészségügyi célra fordítható bevételeket. A népegészségügyi adó sok vitát váltott ki orvos szakmai berkekben is, hiszen nagyon sokan azon a véleményen vannak, hogy a mértékletesség mindennek az alapja. Másik oldalról a kereskedelmi szakmában dolgozók utalnak arra is, az érintett termékek egy részének összetétele megváltoztatható, amelynek eredményeként az adott áru gyártóját mégsem terheli fizetési kötelezettség. Ennek köszönhetően az ár változtatása sem szükséges, igaz a termék sem lesz egészségesebb.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: adó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére