Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Május 28. 17:05, péntek | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Néhány gócpontban terjed az indiai variáns Nagy-Britanniában

Néhány gócpontban terjed az indiai variáns Nagy-Britanniában

Nagy-Britanniában továbbra is néhány fertőzési gócpontra összpontosul az új típusú koronavírus B.1.617.2 megjelöléssel nyilvántartott, közkeletű nevén indiai variánsa

- mondta csütörtök esti sajtótájékoztatóján a brit egészségügyi miniszter. Matt Hancock hozzátette: az e térségekben tapasztalt fertőzésszám-növekedés 50-75 százalékát okozhatja ez a vírusváltozat.
Hancock a Downing Streeten tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta: a koronavírus elleni oltások megtörik a kapcsolatot az új fertőzések, valamint a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések és a Covid-19 betegség okozta halálesetek számának változása között.

A miniszter az oltások fontosságát illusztrálandó elmondta: a brit statisztikai hivatal adatai szerint a felnőtt brit lakosság háromnegyedének - az átlagon belül a 50 éven felüliek több mint 90 százalékának - szervezetében vannak jelen a koronavírus-fertőzés ellen védő antitestek.

Matt Hancock ismertette az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) friss becslését, amely szerint a nagy-britanniai oltási program csak az elmúlt egy hétben országszerte kétszáz halálesetnek és hatszáz, kórházi kezelést igénylő súlyos Covid-19 megbetegedésnek vette elejét.

Mindez azt jelenti, hogy az oltási kampány december 8-i kezdete óta eddig összesen 13 200 halálesetet sikerült megakadályozni, és 39 700 olyan súlyos megbetegedést lehetett megelőzni, amelyek kórházi ellátást tettek volna szükségessé - mondta a brit egészségügyi miniszter.

Jenny Harries, a szaktárca egészségügyi biztonsági hivatalának (UK Health Security Agency, UKHSA) vezérigazgatója a sajtóértekezleten elmondta: az egészségügyi szakértők aktívan keresik és szűrik az új fertőzéses eseteket a B.1.617.2 variánstól érintett területeken, és az észlelt esetek számát várhatóan ez is növeli.



Harries professzor is kiemelte, hogy a fertőzések számának jelenleg tapasztalható emelkedését nem kíséri a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések számának növekedése, és a halálozások száma sem növekszik.

Nagy-Britanniában eddig 6959 olyan koronavírus-fertőzést szűrtek ki, amelyet a B.1.617.2 variáns okozott.

Az angliai közegészségügyi szolgálat friss vizsgálati eredményei szerint ugyanakkor az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár, illetve a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcinái egyaránt nagyon hatékonyak a koronavírus indiai variánsa által okozott betegség kialakulásának megakadályozásában.

A PHE minapi beszámolója szerint a két vakcina a B.1.617.2 vírusváltozat okozta Covid-19 betegség kórházi kezelést igénylő súlyos formáinak kialakulását, valamint a betegség okozta halálozást valószínűleg még magasabb hatékonysággal akadályozza meg, mint a szimptomatikus - vagyis érzékelhető tünetekkel járó, de kevésbé súlyos - betegség kifejlődését.

A szolgálat hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a B.1.617.2 variáns nem okozott olyan nagyszámú súlyos vagy halálos kimenetelű megbetegedést, hogy a két vakcina ilyen esetekkel szembeni hatékonyságát pontosan meg lehessen állapítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése