Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Március 22. 07:09, csütörtök | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Ne reménykedjünk tojásár-csökkenésben húsvét után

Ne reménykedjünk tojásár-csökkenésben húsvét után

A Magyarországon az éves tojásfogyasztás mintegy 20 százaléka jut húsvét környékére - mondta Földi Péter, a Baromfi Terméktanács (BTT) szaktanácsadója kedden Budapesten.

A szakember közölte: Magyarországon évente átlagosan egy ember 270 tojást fogyaszt el. Az össztojás-fogyasztás évente eléri a 2,7 milliárd darabot, ebből 2,5 milliárd darabot termelnek meg Magyarországon.

A tojás önköltségi ára darabonként - a technológiai körülményektől függően - 25-30 forint között van. Így a kiskereskedelemben most 45-55 forint közötti átlagáron lehet megkapni.

A tojás ára a húsvéti ünnepek előtt két-három héttel általában mintegy 15 százalék körüli mértékben emelkedik meg a tapasztalatok szerint. Így most van olyan fővárosi budai kerület, ahol már a 60 forintot is elérte a tojás darabonkénti ára, esetleg még meg is haladta azt. Vidéken ugyanakkor olcsóbb a tojás - tette hozzá a szaktanácsadó.

Földi Péter emlékeztetett arra, hogy a tojás ára a húsvéti ünnepkört követően általában 20 százalék körüli mértékben esik vissza. Jelezte viszont, hogy erre az árcsökkenésre most nem számíthatnak a fogyasztók, mivel tojásszűke van Magyarországon.

Ezt azzal magyarázta a BTT szaktanácsadója, hogy a tyúktartó-ketrecek unió által előírt korszerűsítésére az utóbbi hónapokban mintegy 5 milliárd forintot költöttek a termelők. De aki ezt a modernizálást nem tudta végrehajtani, azok közül már vannak olyanok, akik megszüntették vagy megszüntetik a közeljövőben a termelést.

A korszerűsítés nyomán jelenleg a tyúkketrecek mintegy 75-80 százaléka már megfelel az uniós előírásoknak és várhatóan a korszerűsítés az idei első fél évben be is fejeződik. A magyar tojástermelés éves árbevétele most mintegy 30 milliárd forint körül mozog összességében - mondta Földi Péter.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;