Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2023. Április 17. 13:13, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Moszkvában 25 évi szabadságvesztésre ítélték Kara-Murza ellenzéki politikust

Moszkvában 25 évi szabadságvesztésre ítélték Kara-Murza ellenzéki politikust

Huszonöt évi fegyházbüntetésre ítélte a moszkvai városi bíróság hétfőn ifjabb Vlagyimir Kara-Murza ellenzéki politikust hazaárulás és az orosz hadseregről szóló hamis állítások terjesztése címén.

A tárgyalást titkosnak minősítették, és zárt ajtók mögött tartották meg. Az ítélet súlyossága megegyezik az ügyész kérelmével.

Az ítélet nem jogerős, Vagyim Prohorov, Kara-Murza ügyvédje közölte, hogy fellebbezést fognak benyújtani ellene.

A nyomozás az orosz hírügynökségek által idézett hivatalos iratok szerint megállapította, hogy a politikus az egyesült államokbeli Arizona állam képviselőházában "politikai gyűlöletből" fakadóan 2022 márciusában "szándékosan hamis információkat hangoztatott arról, hogy az orosz fegyveres erők Ukrajnában lakóövezeteket, szülőotthonokat, kórházakat és iskolákat bombáznak". Az elítélt ellen egy második büntetőeljárás is indult, "nemkívánatosnak nyilvánított külföldi vagy nemzetközi nem kormányzati szervezetnek való munkavégzés" címén. A harmadik és legsúlyosabb vád az orosz büntető törvénykönyv 275. cikke szerinti "hazaárulás" vádja volt, amelyért 20 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Kara-Murzát a NATO-közgyűlésen, az oslói Helsinki Bizottságban és az Egyesült Államokban elmondott beszédei alapján vádolták meg hazaárulással. A három ügyet összevonták, és az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) hatáskörébe rendelték. Vagyim Prohorov a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, ez az első alkalom, hogy az SZK hazaárulás ügyében járt el, az ilyen esetek eddig az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hatáskörébe tartoztak.

Az elítélt vétlennek vallotta magát az ellene felhozott vádpontokban, és a sztálini idők koncepciós pereihez hasonlította az ellene lefolytatott eljárást. Az utolsó szó jogán a múlt héten elmondott beszédében azt hangoztatta, büszke arra, hogy szembeszállt Vlagyimir Putyin elnök "diktatúrájával" és azon döntésével, hogy megtámadja Ukrajnát.

"Oroszország szabad lesz!" - jelentette ki a hétfői ítélethirdetés után helyszíni hírügynökségi jelentések szerint.

A 41 éves ifjabb Vlagyimir Kara-Murza orosz-brit kettős állampolgár, az orosz ellenzéki mozgalom tagja rendszeres vendége volt a Kreml-ellenes fórumoknak Európában és az Egyesült Államokban. Együttműködött a 2015-ben meggyilkolt Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikussal, és saját műsora volt a független hangvételű Eho Moszkvi rádióban.

Az elítélt Vlagyimir Kara-Murza (1959-2019) neves újságíró és ellenzéki aktivista fia. Támogatói szerint 2015-ben és 2017-ben mérgezési kísérletet élt túl, amelyek miatt a Kremlt tette felelőssé.

Fotó: Wikipedia

Címkék: kreml, oroszország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.