Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. November 27. 14:56, hétfő | Helyi
Forrás: ingatlanhírek.hu

Mit vegyek a gyereknek karácsonyra?

Mit vegyek a gyereknek karácsonyra?

Lakást!

Nem ritka, hogy a jóérzésű, gondoskodó (és persze anyagilag biztos lábakon álló) szülők oly módon szeretnék egyengetni gyermekük jövőjét, hogy a javára ingatlant vásárolnak vagy ajándékoznak. Joggal merül fel a kérdés, hogy kiskorút érintő ingatlanügyleteknél a gyámhatóságot mikor lehet kihagyni a buliból, és mely esetekben kötelező a gyámhatósági hozzájárulás beszerzése.

Elsőként fontos röviden tisztázni, hogy a törvény értelmébenkiskorúnakazt a személyt kell tekinteni, aki a 18. életévét nem töltötte be.További jelentőséggel bír, hogy14. életév alatt mindenki cselekvőképtelen kiskorúnak, míg14. és 18. között– néhány kivételes esettől most eltekintve ‒korlátozottan cselekvőképes kiskorúnakminősül.

Ennek azért van jelentősége, mert amíg a14 év alatti kiskorú önállóan szerződést‒ a csekélyebb jelentőségű bolti vásárlásokon kívül ‒semmilyen formában nem köthet, továbbáegyébnyilatkozatot sem tehetérvényesen, és így a kiskorúnevében csak a törvényes képviselője(szülője)járhat el, addig egy14-18 közötti kiskorú már bizonyos, törvényben meghatározott jogügyleteket teljesen önállóan, szülői közreműködés nélkül is megköthet.

Ennek alapján,amennyiben a 14. éven aluli gyermekünknek szeretnék tehermentes ingatlant vásárolni vagy ajándékozni,ha agyámhivatalhozzájárulása még nem is, de a közreműködése mindenképpen szükséges az ajándékozáshoz, tekintettel arra, hogy az a szülő, aki a 14 éven aluli gyermeke részére ingatlant ajándékoz, az ajándékozási szerződést nyilvánvalóan nem írhatja alá mindkét oldalról (azaz ajándékozóként és megajándékozottként). Ebben az esetbeneseti gyámkirendelését kell kérni a gyámhatóságtól, hogy legyen valaki, aki a kiskorú nevében aláírja a szerződést.

A másik oldalról viszont,amennyiben a 14-18 év közötti gyermekünk az ajándékozás címzettje‒ mivel a jogszabály alapján köthet olyan szerződéseket, amellyel kizárólag előnyt szerez ‒a javára szóló ingatlan ajándékozási szerződéstminden további nélkülaláírhatja, ahhoz agyámhatóság hozzájárulása nem szükséges.

Bonyolultabb viszont a helyzet, ha a kiskorú részére vásárolt vagyajándékozott ingatlan jelzáloggal vagy egyéb teherrel van megterhelve. Ilyenkor a kiskorú (akár 14. életév alatti, akár 14-18. életév közötti) tulajdonszerzéséhezminden esetben szükség van a gyámhatóság hozzájárulására.

Nem szükségesviszont agyámhatóság hozzájárulása, ha az ingatlan úgy kerül a kiskorúnak ajándékozásra, hogy azajándékozó szülő javárahaszonélvezeti jog kerül alapításraaz ingatlanon az ajándékozással egyidejűleg. Ha a tehermentes ingatlan vásárlására akiskorú saját vagyonából kerül sor, természetesenszintén szükség van a gyámhatóság hozzájárulására.

Említést érdemel az az esetkör, amikor a szülők a gyermek nevére íratott ingatlan értékesítését vagy a saját nevükre történő visszaíratását tervezik.Ezekben az esetekben mindig szükséges a gyámhatóság jóváhagyása, függetlenül attól, hogy a szülők ingyenesen vagy ellenérték fejében tervezik megkötni a jogügyletet. Fontos továbbá, hogya gyámhatóság kizárólag akkor adja meg a hozzájárulást, ha az ingatlan átruházása vagy visszaíratásaagyermek érdekében áll. Amennyiben pedig a gyámhatóság megadja a hozzájárulást, a befolyt vételár teljes összege kizárólag a kiskorú érdekében használható fel.

Végezetül kiemelendő, hogyszintén a gyámhatóság hozzájárulása kell ahhoz, hogy a gyermek nevén lévő ingatlant a szülők azért adják el, hogyhelyette egy másikat vásároljanak a gyermek részére. Ilyenkor a gyámhatóság jóváhagyásának feltétele, hogy az újabb ingatlanban a kiskorú – az előző ingatlanban fennálló aránnyal azonos mértékben – tulajdonjogot szerezzen, valamint az, hogy a kiskorú lakhatása megfelelően biztosított legyen, és az ügylet a kiskorú érdekében álljon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.