Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2023. Április 28. 12:41, péntek | Külföld
Forrás: mti

Megállt a német gazdaság visszaesése az első negyedévben

Megállt a német gazdaság visszaesése az első negyedévben

Megállt a német gazdaság visszaesése az idei első negyedévben.

A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteki közleménye szerint Németország hazai összterméke (GDP) az első becslések alapján nem változott a január-márciusi időszakban az előző három hónaphoz képest, amikor 0,5 százalékos negyedéves szintű csökkenést mértek.

A 2022 végén kezdődött visszaesés így nem folytatódott, a GDP-csökkenést stagnálás követte az év elején. Az Európai Unió legnagyobb gazdasága ezzel elkerülte az úgynevezett technikai recessziót, amely akkor következik be, ha két egymás utáni negyedévben csökken a GDP.

Az előző év azonos időszakához mérten 0,2 százalékkal nőtt a német gazdaság teljesítménye - áll a jelentésben.

Hozzátették, hogy a vizsgált időszakban a háztarások és az állam fogyasztási kiadásai is csökkentek, a beruházások és az export viszont élénkítőleg hatott a gazdaságra. A részletes számításokon alapuló végleges adatokat májusban közlik.

A Handelsblatt című üzleti lap a Destatis jelentését értékelve kiemelte, hogy a Reuters hírügynökség felmérése alapján a gazdasági elemzők jobb eredményre, stagnálás helyett 0,2 százalékos növekedésre számítottak.

Ugyanakkor az elemzők és a szövetségi kormány is azzal számol, hogy a második negyedévtől már beindul a növekedés. A német nyelvterület vezető gazdaságkutató intézeteinek közös előrejelzése szerint az idén - az év egészét tekintve, a négy negyedévet együttvéve - 0,3 százalékos, jövőre 1,5 százalékos GDP-növekedés várható Németországban. A kormány derűlátóbb, prognózisa szerint 2023-ban 0,4 százalékkal, 2024-ben 1,6 százalékkal növekedik a gazdaság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.