Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Június 29. 12:08, péntek | Helyi
Forrás: szoljon.hu

Már Szolnokon is tanulhatnak számítógépezni a látásfogyatékosok

Már Szolnokon is tanulhatnak számítógépezni a látásfogyatékosok

Elkészült az az oktatóterem, melyet a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete alakított ki Szolnokon, a Móra Ferenc úti irodában.

A korábban ügyfélszolgálatként működő iroda a továbbiakban a kimondottan látássérültek számára indított informatikai tanfolyamoknak ad helyet. A körülbelül hat és fél millió forintos beruházás pályázati pénzből valósulhatott meg.

A leendő tanulók számára asztalokat, székeket szereztek be és nagy képernyővel, vezeték nélküli egérrel és billentyűzettel nyolc számítógépes munkaállomást alakítottak ki, természetesen az érintettek számára megfelelő szoftverekkel.

– Reményeink szerint a későbbiekben olyan szintű oktatóközponttá tudunk válni, hogy akár más megyékből jelentkezőknek is indíthatunk tanfolyamokat – mondta Pesti Zoltánné, az egyesület elnöke. Hozzátette: alátássérülteknek eddig Budapestre kellett menniük, ha számítógép-használatot akartak tanulni.

– Terveik szerint a gyengénlátókat és a teljesen vakokat külön csoportban fogják oktatni, hiszen eltérő szoftvereket használnak. Aki rendelkezik valamennyi látással, képernyőnagyító program segítségével követheti a monitoron megjelenő információkat, de a szoftverrel a szövegeket fel is lehet „olvastatni”.

A gyengénlátóknál jellemző, hogy más-más színkombinációkat látnak jól, a sárga alapon megjelenő fekete betűket legtöbbjük jól érzékeli. De egyéb verziók is beállíthatók. A vakok viszont kimondottan csak a hang alapú információkra támaszkodhatnak. Így az ő munkájukat felolvasó szoftver segíti, és billentyű-kombinációkat használnak.

Időseknek is

A látássérülteknél is tapasztalható, hogy egyre többen érdeklődnek a digitális világ iránt az idősebb korosztályból is. Ahogy a látók esetében, náluk is vonzó perspektíva, hogy akár számítógép, akár okostelefon segítségével kapcsolatot tarthatnak messze élő rokonokkal, barátokkal, vagy tájékozódhatnak a világhálón.

Pesti Zoltánné elárulta, jelenleg nagyobb az érdeklődés ezen eszközök használata iránt, mint a Braille-írás, -olvasás iránt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni