Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Szeptember 27. 07:12, csütörtök | Külföld
Forrás: Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti

Magyarországról sugárzott vitaműsort az osztrák televízió

Magyarországról sugárzott vitaműsort az osztrák televízió

A magyarországi demokrácia helyzetével foglalkozó vitaestet sugárzott az osztrák közszolgálati televízió (ORF) szerda éjszaka, többek között Prőhle Gergely helyettes külügyminisztériumi államtitkár részvételével.

A Magyarország - Agyő, demokrácia? címmel sugárzott, mintegy másfél órás vitaműsorban Prőhle Gergely kijelentette: Magyarország európai elkötelezettségű ország, és az is marad.
A helyettes államtitkár tárgyszerű bírálatokat szorgalmazott a vitában. Úgy vélte, általában véve is több higgadtságra van szükség a politikai diskurzusban.
Paul Lendvai ausztriai újságíró, publicista úgy vélekedett: egyrészről az elmúlt húsz évben sok hiba történt, és "nem lehet mindent egyedül az elmúlt két év számlájára írni", másrészt soha nem zajlott még "ilyen céltudatos hatalomkoncentráció" a rendszerváltás után, mint a 2010-es választás óta, és veszély fenyegeti a demokráciát.
A vita előtt a csatorna bemutatta Paul Lendvai és Andrea Morgenthaler dokumentumfilmjét a magyarországi politikai és társadalmi helyzetről. A film kísérőszövegében egyebek között elhangzott: a Fidesz kormányra kerülése óta Magyarország "következetesen elfordul a demokráciától".
Prőhle Gergely úgy vélte, a film nem tükrözi a valóságot, ehelyett "féligazságokat" tartalmaz, és pamfletszerű. Nehezményezte, hogy csak egy kormánytaggal, Martonyi Jánossal készült interjú, ezzel szemben több ellenzéki személyiséget megkérdeztek.
Előzőleg Ungváry Rudolf író annak a nézetének adott hangot, hogy Orbán Viktor azzal a kijelentésével, miszerint "a haza nem lehet ellenzékben", azt sugallja, hogy a Fidesz azonos a hazával. Ez véleménye szerint félelmet ébreszt azokban, akik nem Fidesz-szavazók.
Az Esterházy hercegek hagyatékát kezelő alapítványok vezetője, Stephan Ottrubay szerint Magyarországnak a rendszerváltás óta alig volt még lehetősége a demokrácia játékszabályait elsajátítani, és a tanulási folyamat még nem fejeződött be.
Hans Kaiser, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) volt politikusa, a Konrad Adenauer Alapítvány korábbi budapesti vezetője úgy vélte, a magyarok sok mindent "nem beszéltek végig" történelmükkel kapcsolatban, így például a trianoni döntést és az 1956-os eseményeket. Kaiser kitért arra is, hogy a médiatörvényt "ártalmatlannak" tartja. Strasbourgban a törvény kapcsán "szabályos kampány folyt" Magyarország ellen - jelentette ki. Kaiser és Ottrubay is hiányolta a konzervatív véleményeket a dokumentumfilmből.
Váradi Júlia újságíró, a Klubrádió műsorvezetője úgy vélekedett, a magyar újságírók öncenzúrára kényszerülnek, és a kormányváltás óta "lehetetlen a közszolgálati médiában kormánykritikus adást sugározni". A Médiahatóság élén "Fidesz-közeli" személy áll, és "az ő hatásköre minden, ami a közszolgálati médiában és más médiumokban történik" - tette hozzá.
A dokumentumfilmmel két cikk is foglalkozott a szerdai osztrák sajtóban. A konzervatív Die Presse értékelése szerint a film "nem olyan kiegyensúlyozott, mint lennie kellene", ismert bírálatokat ismétel és sok kérdést megválaszolatlanul hagy. A cikkíró hiányolta, hogy európai konzervatív politikusokat nem szólaltattak meg a film készítői, és úgy értékelte, hogy ezzel szemben a kormány bírálói "bőségesen szót kapnak".
A liberális Der Standard szerint a film "mély benyomást keltő hangulatképet ad". A lap szerint a kormányfőnek az a kijelentése, miszerint Magyarországnak "a saját tengelye körül kell forognia", "szolgáltatja a kulcsot". "A kulcs azonban nem fordul el a zárban, így zárva marad az ajtó a magyar lélek mélyebb megértése előtt, a különlegesség és meg nem értettség érzése előtt - miért olyan erős ez ma is, hogy bármikor politikai eszközként lehet használni?" - állt a cikkben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése