Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2018. Június 20. 11:02, szerda | Helyi
Forrás: szoljon.hu

Legyünk hálásak: emberéletek múlnak a megyei úszómestereken is

Legyünk hálásak: emberéletek múlnak a megyei úszómestereken is

Itt a nyár és sokan vízparton, strandon igyekeznek kipihenni a munka fáradalmait. Emiatt pedig egyre több munkája van az úszómestereknek. A szakemberek elmondták, az idősek és a gyerekek a legveszélyeztetettebb korosztály.

– Körülbelül tizenöt évvel ezelőtt, a füredi szabadstrandon egy nyolcéves kislány kicsúszott az úszógumiból. A mentőövet a szél elfújta, a kislányt nekem kellett kimentenem – idézte fel az akkor történteket Molnár Csaba, aki több mint húsz éve úszómester.

Dolgozott Tiszafüredena szabad vízi strandon, az azóta gyógyfürdőnek minősített strandfürdőben, most pedig az egyik hotelben vigyáz az emberek épségére. Két évtizedes pályafutása alatt szép számmal akadtak izgalmas esetek.

– Emlékezetes nap volt, mikor egy nagy vihar közeledtével kétségbeesett pedagógus keresett meg minket – kezdte.

– Általános iskolás fiatalok három-négy kenuval voltak kint a vízen, de a viharban nem látták őket.

A nádasban találták meg az átfázott, megrémült gyerekeket, ugyanis a szél elsodorta a csónakokat. Szerencsére mindenkit biztonságban kijuttattak a partra.

Az egyik 2006-os esete is izgalmas volt. Egy alkoholos állapotban lévő 15 éves fiú a víz alá bukott, mert elájult. Körülbelül három-négy percig keresték a víz alatt, mire megtalálták és ki tudták hozni a vízből.

– A fiatalt a mentők élesztették újra – tette hozzá a szakember.

– Én is tapasztalom, hogy sok esetben okoz problémát az alkohol – mondta el honlapunknak egy másik megyebeli úszómester.

– Részegen beleugranak a mély vízbe és nem tudnak kimászni. Egyszerűen nincsenek tisztában a határaikkal és az állapotukkal ezek az emberek.

Hozzátette, az esetek nagy részében mégis időseket kell kihúzni a vízből.

– Nem mérik fel jól a fizikai állapotukat és egy nagyobb táv után már nincs erejük tovább úszni, vagy kimászni a medencéből. Ilyenkor a segítségünkre szorulnak.

A Tiszazugban dolgozó Gábor is egyetért ezzel, hiszen sokéves pályafutása alatt ő is mentett már idős embert a vízből.

– Egy nyolcvan év körüli férfit kellett kihúznom a medencéből – kezdte.

– Messziről figyeltem, mert idős kora ellenére versenystílusban úszott. A félelmem beigazolódott, egy idő után nem emelte ki a fejét a vízből levegőt venni – mondta.

– Miután beugrottam érte és partra vittem, elmesélte, hogy régen nagyon jól úszott és azt gondolta, most sem lesz probléma. De be kellett látnia, már jóval hamarabb elfárad – tette hozzá az úszómester.

Gábortól azt is megtudtuk, az idősek mellett a gyerekek azok, akiknek néha mentésre van szükségük.

– Náluk nagyobb az önbizalom, mint a tudás – mondta.

– Volt rá példa, hogy általános iskolás gyereket kellett kihúzni a vízből, mert egyszerűen pánikba esett.

– Míg a felnőttek tudják kezelni a hirtelen jött helyzeteket, addig a kicsik még nincsenek erre felkészülve. Ők nem tudják, mi ilyenkor a teendő.

A rendetlen vendégek elterelhetik a fontos feladatról a figyelmét

– Sajnos, azzal is számolni kell, hogy vannak rendetlen vendégek a strandokon – mondta el honlapunknak egy megyebeli úszómester.

– Akik nem tartják be a szabályokat, ha pedig erre figyelmeztetik őket, előfordul, hogy az úszómestereket és vízőröket is megfenyegetik.

– Ilyen esetben hívhatjuk a biztonsági őröket, esetleg a rendőrséget. Ezzel viszont az a probléma, hogy közben nem tudjuk megfelelően ellátni a munkánkat. Akár emberélet is múlhat ezen – mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.

2024. Május 10. 12:05, péntek | Életmód

Együttműködési megállapodást kötött a Gondosóra program és a gyógyszerészkamara

A tájékoztatás és koordináció, később pedig a 65 évesnél idősebbek gördülékenyebb gyógyszerhez jutása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft. és a Magyar Gyógyszerészi

2024. Május 10. 06:00, péntek | Belföld

Hszi Csin-ping: Kína és Magyarország mindig barátok voltak

Kína és Magyarország mindig barátok voltak, de történelmük során most a legjobb a kapcsolat a két ország között - jelentette ki Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke csütörtökön Budapesten.