Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2022. Március 10. 08:25, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Köztársasági elnököt választ a parlament

Köztársasági elnököt választ a parlament

Az Országgyűlés csütörtökön dönt Áder János köztársasági elnök utódjáról, a kormányzó Fidesz-KDNP Novák Katalint jelölte a posztra, az ellenzéki frakciók pedig Róna Péter közgazdászt.

A jelenlegi összetételű parlament tavaszi ülésszakának utolsó ülése reggel 8 órakor kezdődik. Két közelmúltban elhunyt korábbi képviselőre: Schvarcz Tiborra (MSZP) és Szolnoki Andreára (SZDSZ) emlékeznek, majd napirend előtti felszólalások hangzanak el.

Az új köztársasági elnök megválasztásának folyamata várhatóan 9 óra 30 perckor kezdődik az államfőjelöltek 15-15 perces felszólalásaival.

A Fidesz és a KDNP képviselői Novák Katalin volt családokért felelős tárca nélküli minisztert, míg az ellenzéki frakciók Róna Péter közgazdászt jelölték a tisztségre.

Az Országgyűlés titkos szavazással dönt az új államfő személyéről, a megválasztott köztársasági elnök ünnepélyes esküt tesz. A köztársasági elnököt az Országgyűlés öt évre választja meg.

A képviselők ezt követően lefolytatják az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységének anyagi feltételeiről szóló kormányzati törvénymódosító javaslat bizottsági jelentéseinek és összegző módosító javaslatának vitáját. Az előterjesztésről még aznap szavaznak, miután egy órában interpellációk hangzanak el. A plénum határoz a szocialista Tóth Csaba mentelmi ügyéről is.

Bár a parlamenti honlapon elérhető napirendi javaslatban nem szerepel, a napirend kiegészülhet a külügyi bizottság szerdán, Az orosz-ukrán háborúról címmel benyújtott politikai nyilatkozatával.

Az ülés azonnali kérdésekkel és kérdésekkel ér véget.

Az ellenzéki frakciók kezdeményezésére 20 órától rendkívüli ülésbe kezd a parlament, amely határozatképesség esetén az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió elítéléséről szóló határozati javaslatot tárgyalja meg. Az indítványt a DK, a Jobbik, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd képviselői nyújtották be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.

2024. Május 08. 07:42, szerda | Belföld

Útinform: forgalomkorlátozások lesznek a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt

Forgalomkorlátozásokra kell számítani a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt, amely szerdán 12.50 órakor Karcagról indul, és az első napon Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét érinti