Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2018. Május 31. 09:53, csütörtök | Helyi
Forrás: portfolio.hu

Közelítjük Budapesten a prágai lakásárakat

Közelítjük Budapesten a prágai lakásárakat

Idén eddig 1300 darab, 15 millió forintnál olcsóbb lakást adtak el az Otthon Centrum hálózatán keresztül. Az alábbiakban arra voltunk kíváncsiak, hogy az ország melyik részén, milyen arányban fordulnak elő lakások ebben az árkategóriá

15 millió alatt inkább csak vidéken van panel


Budapesten alig pár tucat ilyen ingatlan akadt, azok többsége is a külső pesti kerületben. Vidéken ezzel szemben az 50 ezer főnél kisebb településeken értékesített ingatlanok legalább kétharmadát 15 millió forint alatt adták el. Az 5 ezer főnél kisebb településeken pedig négy ingatlanból hármat. Az agglomeráció településeinél az értékesített ingatlanok 16 százaléka nem került többe 15 millió forintnál, ugyanakkor az alacsonyabb összegű adásvételek nagyobb része az agglomeráció keleti-délkeleti részében történt.

A panellakások esetében Budán vagy a XIII. kerületben ezért a pénzért idén már nem lehetett panellakást kapni, de a külső kerületekben is csak elvétve akadt egy-egy darab. Ezzel szemben a Közép-Magyarországi régión kívül az emberek kedvükre válogathattak, ugyanis minden településkategóriában az értékesített panelek legalább 85 százaléka olcsóbb volt ennél.

Téglalakásoknál nagyobb a kínálat


A téglalakások esetében egy fokkal jobb a helyzet a fővárosban, de ezért a pénzért elfogadható állapotú lakást inkább csak a pesti peremkerületekben lehet kapni, ahol minden ötödik lakás az értékhatár alatt kelt el. A belvárosban ugyan minden tizedik lakás olcsóbb 15 millió forintnál, azonban ezek állapota többségében leromlott, felújításra szorul és méretben is a legkisebb kategóriát képviselik. Budán viszont ezért a pénzért a cég idén egyetlen lakást sem értékesített.Az agglomerációban 15 millió forint alatt idén értékesített lakások 15 százaléka talált új tulajdonosra. A vidéken értékesített állományban legnagyobb arányban a 25-50 ezer lakosú településeken akadt az összeghatár alatti értékesítés, ahol a lakások 92 százaléka beleesett az értékbe, ami nagyobb az 5 ezer főnél kisebb települések 82 százalékos értékénél is. A régióközpontokban tízből hat ingatlan esetében fizettek maximum 15 millió forintot a vásárlók.

Folytatódik az áremelkedés, közelítjük a prágai árakat


Két év alatt átlagosan több mint 25 százalékkal emelkedtek a lakásárak az V. kerületben, de az erős kereslet miatt a használt és az újszerű otthonok drágulása idén is dinamikus - derül ki az Otthontérkép felméréséből. Fontos változás azonban, hogy a befektetők között növekszik azok aránya, akik hosszabb távra adnák ki lakásukat a rövid távú turisztikai célú lakáskiadás helyett.

"Érdekesség, hogy Prágában a belvárosban átlagosan 1,2 millió forint a lakások négyzetméterára, míg a külső kerületekben 780-800 ezer. Pozsonyban a centrumban 1,1 millió forint az átlagár, a kijjebb lévő körzetekben 600-800 ezer forint közé esik. Csehországban az elmúlt két évben 13, Szlovákiában 4-6 százalékkal emelkedtek az átlagárak." - mondta elMester Nándor, az Otthontérkép Csoport vezető elemzője.Ez alapján látható, hogy Budapest belvárosa mostanra nincs jelentősen lemaradva sem a cseh, sem a szlovák főváros áraitól, a külvárosban azonban nálunk még valamivel alacsonyabbak az árak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 16:00, hétfő | Belföld

Gyérítik a szúnyogokat

Kilenc vármegyében, csaknem ötvenezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

2024. Május 20. 12:00, hétfő | Sport

Kosárlabda

3x3-as olimpiai selejtezőtorna - Magyarország - Csehország

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Sport

Labdarúgás-Németország

Legidősebb fia gólja ellenére vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától Dárdai Pál

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói