Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Október 09. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Korrupciós vádak miatt harminc rendőrt felfüggesztettek állásából Marseille-ben

Korrupciós vádak miatt harminc rendőrt felfüggesztettek állásából Marseille-ben

Korrupciós vádak miatt harminc rendőrt felfüggesztettek állásából a dél-franciaországi Marseille rendőrségének bűnmegelőzési részlegénél.

Tizenkét rendőr ellen pénteken azzal a gyanúval emeltek vádat, hogy kábítószer-kereskedőktől pénzt és drogot loptak, illetve csaltak ki. Heten közülük börtönben töltötték a hétvégét, öten pedig állandó rendőri felügyelet alá kerültek. Manuel Valls belügyminiszter valamennyiüket felmentette még pénteken, és elrendelte a marseille-i rendőrség északi bűnmegelőzési osztályának feloszlatását, ahol a 12 rendőr dolgozott.
A részlegen összesen hetvenen dolgoztak. Közülük további 18 személyt hétfőn hallgattak ki, de nem vették őket őrizetbe, ám mindannyiukat felfüggesztették állásukból - közölték hétfő délután rendőrségi források.
"Különösen súlyos ügyek miatt indult ellenük eljárás, és úgy tűnik, hogy azoknak a becsületén és tisztességén ejtettek foltot, akiknek az állampolgáraink biztonságára kéne ügyelniük" - fogalmazott a belügyminiszter.
Jacques Dallest államügyész szerint "az ügy még messze nem ért véget". Szavai szerint az érintett rendőri szervnél "valóságos rothadás" ment végbe. "Feltételezhető, hogy büntetőjogilag további személyek is érintettek" - tette hozzá. Elmondása szerint a nyomozás során rögzített telefonbeszélgetések "elképesztőek" és egy "rakat elfogadhatatlan törvénytelenségre" utalnak. "Lopás, rablás, drogkereskedelem, minden van közte, ráadásul rendszeresen" - hangsúlyozta az ügyész.
A Le Monde című napilap szerint az ügy szálai 2003-2004-ig nyúlnak vissza, de csak 2008-ban kezdett el pletyka terjedni a marseille-i rendőrök ügyeiről. Belső források szerint az alkalmi csalások fokozatosan rendszerré fejlődtek, s a múlt heti házkutatás során az érintett bűnmegelőzési osztály irodáiban, öltőzőiben és álmennyezetében több tízezer eurót találtak a nyomozók. "Ezek a rendőrök tulajdonképpen fizetéskiegészítést vettek fel azoktól, akiket le kellett volna buktatniuk" - írta a Le Monde.
A rendőrség rendőrségének is nevezett felügyeleti szerv (IPGN) 2011 októberében az ügyészség kérésére indított nyomozást az ügyben, miután Marseille északi kerületeinek képviselői és lakosai panaszt tettek a prefektúrán három gyanús személy ellen, akik egy letakart rendszámú gépkocsival furikáztak az utcákon. A nyomozás megállapította, hogy egy rendőrségi gépkocsiról van szó, amelyben ezt követően az IPGN lehallgató készülékeket helyezett el, és a bűnmegelőzési osztály telefonjait is lehallgatták.
A jelenleg folyó eljárás csak rendőröket érint, tisztekre és vezetőkre nem vetült semmilyen gyanú. A rendőri szakszervezetek elsősorban azt sajnálják, hogy "senki nem tudta ezt az egészet éveken át megállítani".
A rendőrség vezetése szerint a "képtelen" ügy Franciaország második legnagyobb városa és legnagyobb kikötőjében történt, ahol a munkanélküliség meghaladja a 13 százalékot és az érintett északi városrész egyes részein az 50 százalékot is eléri. Csak idén húsz fegyveres leszámolás történt helyi drogbandák között. A húsz évvel ezelőtt létrehozott bűnmegelőzési osztály tagjai mindennapos kapcsolatban vannak ezeken a környékeken a bűnözőkkel, ezért gyakran cowboyoknak is gúnyolják őket Franciaországban. Az ő dolguk a kábítószer-kereskedők és egyéb utcai bűnözők tettenérése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése