Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. Október 06. 07:25, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Komoly lehetőségeket rejt a gombatermelés

Komoly lehetőségeket rejt a gombatermelés

A magyar gombatermelés mostani mennyisége jelentősen – akár a duplájára is – növelhető lenne, ha a termesztés a jelenleginél korszerűbb lenne.

És nem a hagyományos technológia alkalmazásával folyna a jövőben – állította Mutsy Árpád, a Bio-Fungi Termelő és Kereskedelmi Kft. igazgatója szerdán Budapesten, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén.

A bizottság tagjai tájékoztatót hallgattak meg a gombatermesztés fejlesztésének lehetőségeiről a Bio-Fungi Kft. vezetőjétől. A szakember többek között elmondta: a világon most mintegy 6 millió tonna gombát termelnek évente, ebből a mennyiségből Európában 1,2 millió tonnát. Magyarország az európai termelés mintegy 2 százalékát – azaz mintegy 24-25 ezer tonnát – termel. A magyar termelés még egy évtizede mintegy 35 ezer tonna körül mozgott.

Mutsy Árpád szerint a visszaesés elsődleges oka, hogy a magyar termelők nem követték a világtendenciát. Azaz nem korszerűsítették a technológiát. Így jelentősen csökkent a termelés. A szakember szerint ezen kellene változtatni új termelési eljárások alkalmazásával. (lm)

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.