Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2018. Június 25. 10:34, hétfő | Helyi
Forrás: szoljon.hu

Kiderült: valóban medve bukkant fel Szolnokon

Kiderült: valóban medve bukkant fel Szolnokon

Ezúttal Szolnokon tűnt fel egy maci, aki még a Holt-Tiszában is megmártózott.

Alig néhány heteborzolta a kedélyeket az Abonyt is megjárt medve, most pedig úgy tűnik, Szolnokon is feltűnt egy barna bundás jószág.

Többen is látták szombaton a Holt-Tisza környékén, a facebook-on gyorsan terjedt a meglepő felbukkanás híre. Magyar Noéminek sikerült lefotóznia, illetve videót is készített az állatról, ahogy a Holt-Tiszában úszik:

Mint kiderült, a felvétel hiteles, ugyanis valóban medve járt a megyeszékhelyen, a felvételen pedig az látható, ahol legutoljára észlelték az állatot.

Monoki Ákos, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóságának tájegységi vezetője a Szoljon.hu érdeklődésére elmondta, szombaton délután, 4 és 5 óra között szolnoki lakosok vették észre az állatot az Alcsi Holt-Tisza végében, az ártéren. Ismerősöknek is szóltak, így értesültek a nemzeti park szakemberei a medvéről.

– Tudtuk, hogy errefelé tart, vártuk már a felbukkanását. Egyszer sikerült megfigyelni Szolnok térségében, a szombati nap során pedig több alkalommal is észleltük – mondta el Monoki Ákos.

A tájegységi vezető beszámolójából az is kiderült, alaposan szétnézett nálunk a medve, még a 4-es főúton is megfordult.

– A rendőrség közreműködésével igyekeztünk biztosítani, hogy ne történhessen baleset. Először az Alcsi Holt-Tisza és a turbó körforgalom között lassítottuk a forgalmat, hogy a csökkentsük a baleset kockázatát, majd a későbbiekben a 4-es úton is volt forgalomlassítás, mert azt is keresztezte az állat.

– Akkor már nagyon gyors ütemben haladt az Alcsisziget belseje felé, majd egészen a Helikopterbázis irányába a Holt-Tiszáig, ahol megpróbált átúszni, majd visszafordult és ismét az Alcsiszigeten ért partot.

És nagyjából eddig ismerjük a medve útját, a továbbiakról a nemzeti park munkatársainak sincs információjuk. Valószínűsíthető, hogy egy csendesebb helyen átúszott, esetleg keresett egy békésebb helyet, ahol meghúzhatja magát. Az mindenesetre biztos, hogy nagyon gyorsan halad, az eddigi információk alapján másfél nap alatt ért le Hevesről Szolnokra. Szóval nem jelent neki nagy kihívást egy éjszaka alatt akár 30-40 km-ert is megtenni.

Monoki Ákostól megtudtuk azt is, a Szolnoknál felbukkant medve egy néhány éves fiatal állat, és az eddigi adatok szerint egyedül tartózkodott a környéken.

– Átvizsgáltuk a környező erdőket, alkalmas helyeket, nem találtunk további nyomokat. Azt gyanítjuk, hogy nem is sokat időzött Szolnoknál, szeretett volna táplálkozni a főút mellett, azért is volt olyan sokat ott, mert talált számára alkalmas táplálékot. De mivel elég nagy volt a forgalom a Tiszavirág Fesztivál miatt is, nem igazán tudott ott szabadon mozogni, sok volt neki és megindult a Holt-Tisza irányába.

Egyelőre ennyit tudunk tehát a mackóról, jelenleg a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai is várják a fejleményeket. Amint új információk birtokába jutunk, frissítjük cikkünket!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.