Városlista
2022. november 28, hétfő - Stefánia

Hírek

2018. Augusztus 02. 09:27, csütörtök | Helyi
Forrás: szoljon.hu

Karrier: mást jelent egy nő és egy férfi életében?

Karrier: mást jelent egy nő és egy férfi életében?

Üvegplafonról, szuperanyaságról és arról, hogy mindenki a saját boldogságáért felelős. Kakassy Blanka pszichológus Karriermenedzsment és család címmel tartott előadást Tusványoson.

Noha sok minden változott ezen a téren is, még mindig az az elfogadottabb, hogy a férfi kell eltartsa a családot, míg a nő szerepe a családi irányítás. Megvannak ennek a nyomai a női pályafutásban is: vezetők leginkább még mindig a férfiakból lesznek, a nők számára pedig ott lesz egy üvegplafon –mutat rá cikkében a Liget.ro, mely egy, a férfi-női karrierek témájában tartott előadásról közölt beszámolót.

Kakassy Blanka a Csíki Anyák sátrában tartott, Karriermenedzsment és család című előadásán Tusványoson rámutatott: a férfi általában kereső karriert fut be, és a társadalom is úgy értékeli, hogy szakmai karrierről van szó. A nőknél viszont szakmai karrierről, családi karrierről vagy kettős karrierről beszélhetünk. A családi karrier esetében a nő feladja a szakmai karriert, vagy nem adja fel, hanem egyszerűen a család mellett dönt.

Az otthon dolgozó nőnek azonban társadalmilag bizonytalan az elismertsége, az anyagi léte.

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy az édesanyák milyen plusz potenciált jelentenének a munkaerőpiacon:

„Nagyon sok törekvés volt arra, hogy a különböző szervezetek a vezetők figyelmét ráirányítsák arra, hogy azok a nők, akik több gyereket neveltek otthon és visszatérnének a vállalkozásba, sok olyan tapasztalatot tudnak hozni, ami hasznosítható.

Azok az emberek, akik kommunikációs képzéseken vesznek részt, és rengeteg érzelmi intelligenciáról szóló feladatot végeznek, még mindig elmaradnak azon nők mellett, akik otthon gyerekeket menedzselnek, nevelnek.

Ők jobban odafigyelnek, és teljesen másképp végzik a dolgukat, és ezeket maximálisan lehetne értékelni és jutalmazni” – hangsúlyozta a szakember.Kakassy Blanka kiemelte, hogy továbbra is megmaradt az a nézet, hogy a férfi karrierje szakmai, jól kereső kell legyen, és el kell tudnia tartani a családot.

A gondolkodás alapvető jellege az, hogy mégiscsak a férfi legyen a családfenntartó, ő keressen többet, és a főbb döntéseket ő hozza.

A napi döntésekben viszont kevésbé igényelnek szerepet a férfiak. Elég, ha megmondják az irányt, és azon kívül a nők azok, akik a mindennapi kis döntéseket meghozzák, és azokat meglépik. A legtöbb nő továbbra is a család rendezésében, etetésében, tisztán tartásában vállal szerepet, és ezt teljes mértékben ők maguk is elfogadják. Ugyanakkor mindkét nem tudatában van annak, hogy ha a nő szakmai pályát is vállal, kevésbé lesz értékelve és megfizetve, mint a férfiak. Ennek ellenére szívesen vállalnak szakmai pályát, mert ez boldogítóan hat az életükre, nagyobb lesz az önértékelésük, és kiegyensúlyozottabbak lesznek. Tehát, bár halmozódnak a szerepeik, a lelki és fizikai életükre jó hatással van a munkavállalás – magyarázza a szakember.

Manapság a legtöbb család kétkeresős, ez általánosan elfogadott, de a férfiak ezt nem mindig élik meg pozitívan.

Azokban a hagyományosabb családokban, ahol a férfi azt az üzenetet hozza magával, hogy neki kell a nagyobb keresőnek lenni, neki kell biztosítania a család megélhetését, nehezen éli meg, ha a nő esetleg többet keres,

vagy többet van távol otthonról.

Természetesen vannak esetek, amikor a férfi figyel oda az iskolára, a gyereknevelésre és egyéb családi problémákra, nem a nő. Tehát nem általánosítható, inkább kisebb-nagyobb százalékokban, eltérő arányokban történnek a dolgok így vagy úgy.

Kakassy Blanka állítása, hogy a női szakmai karrierek egyik nehézsége, hogy a legtöbb vállalkozásnál a vezető szerepekbe inkább férfiakat választanak. Bizonyos szerepeknél eleve feltételezik, hogy azt inkább férfi tudja megcsinálni, és egy nőnek tudatában kell lennie, hogy egy idő után van egy üvegplafon a ranglétrán számára.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 13. 14:49, csütörtök | Helyi

Veszélyes előzés - Kamerafelvétel alapján indított eljárást a rendőrség

Fedélzeti kamerafelvétel alapján indult büntetőeljárás - a balatonalmádi rendőrök néhány nap alatt beazonosították és gyanúsítottként kihallgatták a 710-es úton szabálytalanul előző autóst.

2022. Október 07. 09:07, péntek | Helyi

15 méter mély kútból mentettek ki egy tacskót a tűzoltók

Egy tizenöt méter mély kútba esett Udvaron egy kutya.

2022. Szeptember 21. 20:41, szerda | Helyi

Kerítésnek ütközött egy autó Balatonfüreden, a sofőr életét vesztette

A sofőr menet közben rosszul lett, emiatt következett be a szerencsétlenség.

2022. November 28. 11:05, hétfő | Sport

Öt érmet nyertek a magyarok a teqball-világbajnokságon

A magyar csapat öt érmet szerzett a Nürnbergben rendezett teqball-világbajnokságon, ezzel a legeredményesebb volt a nemzetek versenyében.