Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Május 30. 09:43, csütörtök | Életmód
Forrás: mno.hu

Jelöld ismerősnek a gyereked az interneten!

Jelöld ismerősnek a gyereked az interneten!

Tétovázik, ha durva, esetleg fenyegető tartalommal találkozik az interneten? Nem tudja, mit kellene lépnie, ha felkavaró posztokat közöl ismerőse vagy gyermekének barátja a Facebookon? Megmondjuk, mit tegyen.

Közhely, hogy az élet lassan kizárólag a közösségi oldalakon zajlik, ezért is figyelemre méltók a fiatal generáció internetezési szokásait vizsgáló tanulmányok.

Gyermekeink valóban a neten „élnek”, nem ritka, hogy a saját életüket komolyan meghatározó történéseket az éterben osztják meg egymással ahelyett, hogy velünk beszélnék meg. Levelesládájukban mégsem turkálhatunk, üzeneteiket nem olvasgathatjuk, a legtöbb, amit tehetünk, ha legalább magunk is ismerősnek jelöljük, így némi betekintést nyerhetünk a mindennapjaiba.

Nem pusztán azért fontos ez, mert valamelyest követhetjük a rezdüléseit, jó esetben láthatjuk, kik a barátai, ismerősei, mi iránt érdeklődik igazán. Fontos, hogy megtanítsuk neki a netes etikett szabályait.

Nem tudjuk ezeket? Nézzünk utána! Az utóbbi időben több olyan oldal is útjára indult, amelynek célja a gyermekek biztonságának megőrzése ebben a látszólag steril, ám annál változékonyabb, követhetetlenebb világban.

A szabály hasonló a tévéműsorok nézéséhez: próbáljunk minél több információhoz jutni a netről, az első időben ne sajnáljuk az időt, üljünk oda a gyerek mellé, tanítsuk!

A böngészőkben, illetve számítógépeken, tableteken, okostelefonokon minden esetben van lehetőség tartalomszűrésre, vagyis eleve megóvhatjuk a kicsiket egy sor káros laptól.

Természetesen lehetőségünk van egyes oldalakat „feljelenteni”: ha pedofil tartalommal, zaklatással, rasszista, idegengyűlöletre uszító oldallal, erőszakos tartalmat megjelenítő oldallal, hozzájárulása nélkül, sértő módon hozzáférhetővé tett tartalommal, drogfogyasztást kínáló, -fogyasztásra csábító oldallal találkozniuk, pillanatig se habozzunk, azonnal jelentsük be! Lehetőségünk van erre itt és itt. Amennyiben egy tartalom bűncselekményt valósít meg (pl. zaklatás), közvetlenül a rendőrséghez is fordulhatunk. Fontos, hogy ne pusztán szörnyülködjünk azon, mi mindent találunk: ha szükséges, jelentsük be mihamarabb!

A Safeinternet.hu oldalon szülők, gyerekek, tanárok külön-külön is találnak számukra nélkülözhetetlen, illetve friss információkat, tippeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.