Városlista
2022. november 28, hétfő - Stefánia

Hírek

2018. Augusztus 13. 09:35, hétfő | Helyi
Forrás: szoljon.hu

Itt a válasz, miért nincs a Tisza fővárosának saját szabadstrandja

Itt a válasz, miért nincs a Tisza fővárosának saját szabadstrandja

Ahogy minden nyáron, idén is előkerült a téma: ha Szolnok a Tisza fővárosa, miért nincs a megyeszékhelyen szabadstrand? Nos, annak kialakítása korántsem lenne egyszerű.

– Ha élővizes fürdőzésre vágynak a szolnokiak, a Holt-Tiszához mehetnek, vagy a szomszédos településekre. Ez elég szomorú – panaszolta a megyeszékhelyen élő Tibor.

– Mi is sokat járunk Nagykörűbe, mert szívesebben úszunk az élővízben,mint a klóros vizű medencében. Csak azt sajnálom, hogy az unokáimat az autóban kell izzasztanom, mire odaérünk a vágyott vízpartra – mondta.

A problémára néhányan aTiszaligetben található strandotajánlják alternatívának a megyeszékhelyen.

– A Tisza szolnoki szakaszán olyan szeszélyes a víz szintjének ingadozása, hogy nagyon nehezen lehetne kialakítani egy jól működő szabadstrandot – reagált megkeresésünkre Pókász Endre, a polgármesteri hivatal sajtóreferense.

– Több vállalkozó is megpróbálta már, de az előírt feltételek is olyan összetettek, hogy azoknak elég nehéz megfelelni – tette hozzá a sajtóreferens.

A fürdőzésre vágyók egy része a kijelölt partszakasz nélkül is megoldjaa Tiszában való megmártózást.

– Jókat szoktam úszkálni a gyaloghídtól jobbra. Vadregény, semmi tömeg, semmi lángosszag. Pont azért jó – osztotta meg véleményét egy szintén szolnoki lakos.

Az élővízi fürdésnek azonban van néhány alapvető szabálya. Ezekre pedig a rendőrség is igyekszik felhívni a figyelmet.

A honlapjukon olvasható tájékoztatás szerint különösen veszélyesek a szabad vizek közül a folyók, az erős sodrás és az örvényképződés miatt, hiszen ezek még a jó úszókra isveszélyt jelentenek.

Többek között a városok belterületén lévő szabad vizekben is tilos fürödni, persze kivételt képeznek ez alól a kijelölt fürdőhelyek.

Nem javasolt a megmártózás azokban a természetes vizekben, amelyeknek a vízminőségét rendszeresen nem vizsgálják.

Ezek közé tartozik a Holt-Tisza és a Tisza nagykörűi, dobapusztai szakasza is.

A hozzáértők arra figyelmeztetnek, a felfrissülésre vágyók lehetőleg csak az arra kijelölt helyen és ellenőrzött vizekben fürödjenek.

Kettő van a megyében

Idén két kijelölt természetes fürdőhely üzemel megyénkben, mindkettő a Tisza-tavon. A fürdővíz-használati engedélyezési eljárás során a területileg illetékes népegészségügyi feladatkörben eljáró járási hivatal helyszíni szemle során győződik meg a közegészségügyi feltételek meglétéről.

Csak megfelelő vízminőség és a jogszabályi feltételek megléte esetén engedélyezik a fürdővíz-használatot. Abádszalókon a Tisza-tó strand, Tiszafüreden pedig a Tisza-tavi szabadstrand fürdővize kapott kiváló minősítést.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 13. 14:49, csütörtök | Helyi

Veszélyes előzés - Kamerafelvétel alapján indított eljárást a rendőrség

Fedélzeti kamerafelvétel alapján indult büntetőeljárás - a balatonalmádi rendőrök néhány nap alatt beazonosították és gyanúsítottként kihallgatták a 710-es úton szabálytalanul előző autóst.

2022. Október 07. 09:07, péntek | Helyi

15 méter mély kútból mentettek ki egy tacskót a tűzoltók

Egy tizenöt méter mély kútba esett Udvaron egy kutya.

2022. Szeptember 21. 20:41, szerda | Helyi

Kerítésnek ütközött egy autó Balatonfüreden, a sofőr életét vesztette

A sofőr menet közben rosszul lett, emiatt következett be a szerencsétlenség.

2022. November 28. 11:05, hétfő | Sport

Öt érmet nyertek a magyarok a teqball-világbajnokságon

A magyar csapat öt érmet szerzett a Nürnbergben rendezett teqball-világbajnokságon, ezzel a legeredményesebb volt a nemzetek versenyében.