Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Július 04. 11:31, szerda | Helyi
Forrás: szoljon.hu

Imádják Jászdózsát a messzi földről érkező művészek

Imádják Jászdózsát a messzi földről érkező művészek

Huszadik alkalommal rendezik meg ezekben a napokban Jászdózsán a Dósai Nemzetközi Alkotótábort. Ennek sajátja már a kezdetektől, hogy nem csak hazánk, a környező országok vagy épp Európa, hanem tengerentúli művészek, köztük latin-amer

Harminchárom órát utazott a mexikói Pueblából Monica Munoz Cid, hogy két, alkotással teli hetet töltsön el Jászdózsán. Az ország szépsége mellett számára az emberek kedvessége az, ami évről évre ide vonzza.

– Egy másik kultúrában ismerhetem meg azt, hogy milyen az emberek mindennapi élete, hogy miről szólnak itt a hétköznapok. Igazi rácsodálkozás volt az számomra, hogy mennyi tehetséges művész él az országban. Az itt látottak, az itt megtapasztaltak, az itt megismert változatos technikák igazi inspirációt jelentenek számomra. Nagyon jó kapcsolatok alakulnak ki egyrészt a festőművészek között, másrészt a falu lakóival.

– Vendégszerető, nyugodt környezetben dolgozhatunk, ami mindennél többet ér – tette hozzá a férjével Prágában élő chilei Olivia Eliash, amikor arról kérdeztük a művészeket, hogy miért térnek vissza a faluba évről évre.

– Ráadásul nem olyan az itt töltött idő, mintha turistaként járnánk a vidéket. Nyitottak az emberek, akik meghívnak vacsoraasztalukhoz, és beszélgetés közben megismerjük egymást. Az pedig igazi különlegességet jelent számomra, hogy más művészekkel egy időben, egy helyen dolgozhatok. Ilyen alkotótáborokról nem hallottam Chilében.

– Meglepett az a rengeteg szépség, amit ajászokközött, ezen a vidéken megtapasztalhattam – mondta a Pomázról érkezett Bolyki István festőművész.

– Sokan gondolják azt, hogy a hegyvidéki tájak hordozzák magukban a szépséget, közben pedig itt, a Tarna mentén, ebben a varázslatos faluban igazi oázisra lelhet az ember. Mindig az újdonságért, az inspiráció reményében érkezem ide. Az élmények pedig munkáimban számos alkalommal visszaköszönnek különböző formákban

– A művészek számára sokat jelent, hogy elmélyülhetnek az őket foglalkoztató témákban a közösség segítségével – fogalmazta meg a helybéli Gyurkó Gábor, hogy miért is tér vissza immár harmadik éve jászdózsaiként is az alkotótáborba.

– Hosszú évekig nem éltem Jászdózsán, de fontosnak érzem, hogy kialakuljanak az alkotók között kapcsolatok, amihez fontos színteret ad az alkotótábor. Motivációt jelent, hogy az itt fellelhető népi kultúrát, szokásokat letisztult formában tudjam közvetíteni.

„Minél többen ismerjék meg a falumat”

Nagyné Harsányi Katalin egyik festőművész barátjával, Kopacz Máriával folytatott beszélgetés nyomán kezdte el szervezni a dósai alkotótáborokat. Ismeretsége révén pedig – férje diplomataként dolgozott Latin-Amerika országaiban – számos dél- és közép-amerikai művész is ellátogat minden évben a jász faluba. – A legfontosabb mindig az volt, hogy minél több embernek megmutassam Jászdózsát, minél többen ismerjék meg a falumat, az itt élő embereket – mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni