Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2018. Június 05. 11:42, kedd | Helyi
Forrás: ingatlantajolo.hu

Így alakítsd ki a kerted, hogy kullancsmentes legyen!

Így alakítsd ki a kerted, hogy kullancsmentes legyen!

Amikor megtervezzük álmaink kertjét, sok szempontot figyelembe veszünk, melyek közül az első mindenképp az esztétikum és a terület adottsága, de fontos a funkcionalitás is. Arra, hogy kertünk ne legyen majd egyszer kullancsok tanyája, viszo

Ha erdőbe megyünk kirándulni, biztosan eszünkbe jut, hogy befújjuk magunkat kullancsriasztóval, de vajon gondolunk-e arra, hogy kullancsok akár a saját kertünkben is lehetnek. Ha erdő közelében lakunk, szinte biztos, hogy vannak, de ez még nem jelenti azt, hogy a városban nagyobb biztonságban vagyunk. Elég egy közeli park, vagy egy szomszéd, aki kifejezetten bokros, sűrű növényzettel ültette tele kertjét.

Azért, hogy a kullancsok messze elkerüljék kertünket, már a tervezésnél sokat tehetünk, ami különösen fontos akkor, ha négylábú kedvenceink a házba is bejáratosak. Összegyűjtöttük, milyen szempontokra kell figyelnünk.

Állítsuk fel a határokat!

Ha erdő mellett élünk az erdőt és telkünket ne csak kerítéssel határoljuk el, ez ugyanis nem akadály a kullancsok számára. Egy legalább egy méter széles faforgáccsal vagy kaviccsal borított sáv, azonban nemcsak mutatós, de a kullancsokat is távol tartja. Ha nem lakunk erdő mellett, akkor is érdemes ilyen határsávot a növényekkel teleültetett kert és a burkolt udvar között építenünk. Egy kavicsos udvar is lehet szép.

Kerüljük a magas növényeket!

A sövény, mint élő kerítés, nagyon szép, sajnos azonban a kullancsok kedvenc lakóhelye, a bokrokkal magasra növő díszfüvekkel együtt. Ha lehet, ne ültessünk ilyen növényeket, vagy az előbb már említett határsávval válasszuk el őket a kert és az udvar többi részétől.

Rendszeresen nyírjuk a füvet!

Nyilván senki nem szereti megvárni, amíg térdig ér a fű, de ha nem szeretnénk, hogy a kullancsok kedvenc lakhelye legyen, érdemes még a szokásosnál is gyakrabban nyírni.

Ősszel se feledkezzünk meg a kullancsokról!

Ősszel már egyre kevésbé gondolunk a kullancsveszélyre pedig az avarral borított fűben szívesebben tanyáznak, ezért gereblyézzük össze az avart rendszeresen.

A kerti bútorokat is szeretik

Nem gondolnák, de a kullancs a kerti bútorok párnáiba is szívesen belebújik, ezért ezeket nézzük át, tisztítsuk rendszeresen.

Természetesen ezekkel a tippekkel sem garantált, hogy kertünk teljesen kullancsmentes lesz, de ha már a létszámukat sikerül csökkentenünk, azzal is sokat tettünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 16:00, hétfő | Belföld

Gyérítik a szúnyogokat

Kilenc vármegyében, csaknem ötvenezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

2024. Május 20. 12:00, hétfő | Sport

Kosárlabda

3x3-as olimpiai selejtezőtorna - Magyarország - Csehország

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Sport

Labdarúgás-Németország

Legidősebb fia gólja ellenére vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától Dárdai Pál

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói