Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Augusztus 16. 10:17, csütörtök | Helyi
Forrás: szoljon.hu

Hajléktalanok zavarják a gyerekeket egy szolnoki játszótérnél

Hajléktalanok zavarják a gyerekeket egy szolnoki játszótérnél

Nagy felháborodást váltott ki a közelmúltban egy videó­ az egyik közösségi oldalon­. A felvételen az látható, ahogy Szolnokon, egy belvárosi játszótér mellett hajléktalanok hevernek a fűben és verekednek. Mindezt úgy, hogy közben a

– Mérhetetlenül ­dühös vagyok! – kezdte a ­közösségi oldalon olvasható posztját a szolnoki Petróczki­ ­Ferenc

– Az utóbbi pár hónapban nagyon elszaporodtak a hajléktalanok ezen a környéken. Sajnálatos dolog az övék, de ez nincs rendben, hogy így viselkednek a gyermekek szeme láttára – írta a videó fel­töltője.

Később elmondta, a környék ideális a hajléktalanok számára. Nagy bokrok, árnyékos padok, és még kisbolt is van a közelben.

– Most, hogy jó idő van, folyamatosan itt vannak. A dolgaik szétdobálva, a bokrok alja tele mindenfélével, a kis- és nagydolgaikat is itt végzik el. Hiába a rendőrségi ellenőrzés, a helyzet nem javul – panaszolta a férfi.

A felvételhez folyamatosan érkeztek hozzászólások. Egyesek a rendőrség értesítését látják megoldásnak, mások az agressziót tartanák csak célravezetőnek. De olyan is volt, aki azt ajánlotta, a szülők egyszerűen keressenek másik játszóteret a gyerekeiknek.

– Két hajléktalanszálló is van Szolnokon, egyik nappali, a másik bentlakásra való. Csak kevés a hely, emellett szabályok is vannak. Például, ha részegek, nem mehetnek be egyik helyre sem – ­írta az egyik hozzászóló utalva arra, miért nem ott tartózkodnak napközben.

Dabisné Zsoldos Mónika, a hajléktalansegítő szolgálat vezetője hírportálunkat arról tájékoztatta, a szolgáltatást nyújtó intézményekben, így a nappali melegedőben, az éjjeli menedékhelyen és az átmeneti szállón is házirend tartalmazza az együttélés szabályait.

Ebbe beletartozik az is, hogy ittas személyek nem vehetik igénybe az ellátásokat. Az ott dolgozó szakemberek azonban tisztában vannak a célcsoport sajátosságaival. Ezért minden esetben a közösség érdekeit figyelembe vevő, de elsősorban az egyén érdekeit szem előtt tartó döntést hoznak akkor, amikor elhatározzák, hogy az ellátást igénylőt beengedik-e az intézménybe.

Mindig a fokozatosság elvét követik, így senkitől sem vonják meg a szolgáltatást azonnal. Csak végső esetben küldenek el valakit, ha viselkedése zavarja, megbotránkoztatja a többi igénybe vevőt.

A szolgálat vezetője hozzátette, hetente többször érkezik bejelentés hozzájuk segítségre szoruló emberekről, hajléktalan személyekről, legtöbbször telefonon. Ilyen esetekben az utcai szociális munkások felkeresik a bejelentett hajléktalan embert és igyekeznek meggyőzni, hogy vegyék igénybe a szolgálat adta lehetőségeket.

– Mi nem vagyunk hatóság. Csak felajánlhatjuk a segítségünket, kérhetjük a hajléktalan embereket a zavaró magatartás befejezésére, a helyszín elhagyására. De semmire nem kötelezhetünk senkit – emelte ki a vezető.

Az életvitelszerű közterületen tartózkodás szabálysértés Magyarországon. E szerint a helyi önkormányzat rendeletében kijelölheti a közterület azon részeit, ahol ez jogellenesnek minősül. Ha ilyen történik, a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező járási hivatal folytatja le az eljárást.

Mint megtudtuk, Szolnokon a 2014. január 1-én hatályba lépett önkormányzati rendeletben foglaltak szerint a játszótereken és azok határaitól számított ötvenméteres közterületen belül az ehhez hasonló viselkedés jogellenes tevékenységnek minősül.

– Hivatalos bejelentés nem érkezett az önkormányzat felé, azonban a város közösségi oldalán kaptunk jelzéseket az esettel kapcsolatban. Azt tanácsoljuk a lakosságnak, ha a város bármely pontján hasonlót tapasztalnak, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget – hívta fel a figyelmet ­Pókász Endre, a polgármesteri hivatal sajtóreferense.

Ha az utcán alszik, szabályt sért

Ha valaki huzamosabb ideig­ tartózkodik közterületen anélkül, hogy lakó- és tartózkodási helyére vagy egyéb szálláshelyre visszatérne, ­akkor az közterületen való életvitelszerű tartózkodásnak számít.

Valamint akkor is, ha az utcai körülményeiből arra lehet következtetni, hogy ott alszik, tisztálkodik, étkezik, öltözködik, és ezeket visszatérően, rendszeresen ott végzi.

Még nem jött bejelentés

Szabó Zita, a Jász-Nagykun-­Szolnok megyei Rendőr-­főkapitányság sajtószóvivője ­hírportálunknak elmondta, a Szolnoki Rendőrkapitányságra ez idáig nem érkezett bejelentés­ az esettel kapcsolatban.

– A közösségi médiában megjelent nyilvános bejegyzés alapján azonban a Szolnoki Rendőrkapitányság garázdaság vétség elkövetése­ miatt indított eljárásban vizsgálja­ az ügy részleteit – tájékoztatott a sajtószóvivő.

Szabó Zita hozzátette, ha a ­lakosok hasonló esetet tapasz­talnak, tegyenek ­bejelentést a 112-es segélyhívón, és a rendőrség a hatásköre szerint megteszi a szükséges intézkedéseket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére