Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2023. Május 03. 07:46, szerda | Külföld
Forrás: mti

Europol: több száz embert vettek őrizetbe egy, a darkneten végzett művelet során

Europol: több száz embert vettek őrizetbe egy, a darkneten végzett művelet során

Közel háromszáz embert őrizetbe vettek, készpénzt, kábítószert, kriptovalutát és fegyvereket is lefoglaltak az úgynevezett darkneten, az internet különleges titkosító technológiákkal működő, főleg bűnözők által használt részén működő piactéren végzett SpecTor kódnevű művelet során - közölte az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) kedden.

A hágai székhelyű uniós szervezet tájékoztatása szerint az osztrák, a francia, a német, a holland, a lengyel, a svájci, a brazil, a brit és az amerikai hatóságok által végzett összehangolt akció eladókat és vásárlókat is célba vett a darknet, más szóval darkweb platformjain.

Az Europol által koordinált, az illegális áruk online piacterein végzett művelet során 288 gyanúsítottat állítottak elő, közülük 153-at az Egyesült Államokban, 55-öt Nagy-Britanniában, 52-őt Németországban, 10-et Hollandiában, 9-et Ausztriában, ötöt Franciaországban, kettőt Svájcban, Lengyelországban és Brazíliában pedig egy-egy embert. Az előállított árusok más tiltott piactereken is tevékenykedtek.

A bűnüldöző szervek három kontinensen összesen 50,8 millió euró készpénzt és virtuális valutát, 117 különböző lőfegyvert és 850 kilogramm kábítószert foglaltak le. A lefoglalt kábítószerek között több mint 258 kilogramm amfetamin, 43 kilogramm kokain, 43 kilogramm - (MDMA), valamint több mint 10 kilogramm LSD és ecstasytabletták voltak.

Megjegyezték, a SpecTor kódnevű művelet a letartóztatások tekintetében az elmúlt évek legsikeresebb akciója volt az internet sötét oldalán. A 2020-ban végzett, DisrupTor nevű művelet során a nemzeti hatások 179 embert állítottak elő, a 2021-es Dark HunTor fedőnevű művelet pedig 150 letartóztatáshoz vezetett.

Címkék: bűnöző, darkweb

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.