Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 01. 13:19, péntek | Életmód
Forrás: mno.hu

Étkezési variációk, azaz hogyan táplálkozik egy renitens hároméves?

Étkezési variációk, azaz hogyan táplálkozik egy renitens hároméves?

A szülőknek általában idealizált elképzelésük van a gyermek étkezésének mikéntjéről, és ez gyakran köszönőviszonyban sincs a valósággal. Minél több a fegyelem, annál kevesebb a bevitt táplálék.

A legtöbb esetben közösen étkezik háromtagú kis családunk, mert szeretnénk Izabelt megtanítani az együtt elfogyasztott reggeli, ebéd, vacsora fontosságára. Emellett persze etetni is kell a drágát, legalábbis akkor, ha nem a kedvenc ételei – milánói makaróni, túrós csusza, borsófőzelék – kerülnek az orra elé. Pontokba szedtem, hányféleképpen alakulhat Izi táplálkozása, és ezek nagyjából milyen hatékonyságot eredményeznek.

1. Alap üzemmód: Ebben az esetben sokat játszik az étellel, így nekünk kell a falatokat a szájába pakolgatni, az asztal mellől nem állhat fel. Hatékonyság nagyjából 60-70 százalék, ugyanis egyszer csak megunja a banánt, és határozottan azt mondja: Nem kérek többet!

2. Szigorított üzemmód: Akkor következik be, mikor már le vagyunk fáradva a gyerektől, de azért még van bennünk küzdőszellem. Az asztaltól tilos felállnia, többször rászólunk, hogy egyen egyedül, mert az oviban sem lesz senki, aki a szájába rakja a kaját. Tény, hogy ilyenkor többször használja rendeltetésszerűen az evőeszközöket, de így is majdnem annyit kell etetnünk, mint az 1-es verziónál, ráadásul hamarabb elege lesz a dologból, emiatt tulajdonképpen rosszabb hatékonyságot (40-50%) érünk el az alap üzemmódnál.

3. Laza üzemmód: Akkor áll elő (viszonylag ritkán), mikor testileg-lelkileg padlón vagyunk, és csak arra vágyunk, hogy nyugiban megehessük a saját kajánkat. Ekkor hagyjuk Izabelt elmászkálni az asztaltól, nem szólunk rá azért, hogy egyen már, és láss csodát, ilyenkor az étel 80-90 százalékát megeszi (bevesz egy falatot, aztán elmegy játszani, majd ha lenyelte, jön a következőért). Más kérdés, hogy a táplálkozás 15-20 perces időtartama ilyenkor megduplázódik.

4. Kedvenc étel üzemmód: Nem bonyolult, nyeli a kaját, mint kacsa a nokedlit, sőt mikor üres lesz a tányérkája, még repetát is kér. Hatékonyság: 120 százalék. Na de akkor sem lehet mindennap milánóit meg túrós csuszát adni a gyereknek!

5. Mami üzemmód: Akkor van, amikor nem velünk eszik otthon, hanem a nagymaminál. Ilyenkor mindig azt halljuk, hogy úgy evett, mint a kisangyal: egyedül, ügyesen, sokat. Persze, mert a kis gézengúz csak minket szívat.

Ahogy az üzemmódok részletezéséből is látszik, akkor érjük el a legnagyobb ételbeviteli hatékonyságot, mikor a legkevésbé törődünk a külsőségekkel (maradjon az asztalnál, egyen egyedül stb.), és hagyjuk elcsászkálni, valamint a maga tempójában enni. Mégis nyomós oka van annak, hogy a legtöbbször az alap üzemmódot, valamint a szigorított változatot vetjük be, ugyanis fél év múlva oviba megy – ahol ugyebár nem szabad felállni az asztaltól –, és szeretnénk, ha Izabel nem borítaná ki az óvónéniket már az első napon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.