Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Július 11. 10:29, szerda | Helyi
Forrás: szoljon.hu

Egyre később házasodunk: kivárunk vagy csak halogatunk?

Egyre később házasodunk: kivárunk vagy csak halogatunk?

A számok azt mutatják, hogy nő a házasulandó kedv, de ezzel egy időben azt is, hogy ez egyre későbbre tolódik. A fiatalok először befejezik az iskolát, megteremtik az alapokat, de olyan is előfordul, hogy sokéves együttélés után döntene

– Mindig egyértelmű volt, hogy férjhez szeretnék menni – kezdte a szolnoki Molnár Lili.

– Szerencsére ebben a párom is egyetértett, így csak a megfelelő időpont megtalálása okozott némi problémát.

Az újdonsült feleség elmondta, ő mihamarabbi esküvőt szeretett volna, a férje viszont inkább még kivárt volna ezzel, míg anyagilag megerősödnek. Végül köztes megoldást választottak.

Összeköltöztek, de nem esküdtek meg. A statisztikák szerint ezzel messze nem voltak egyedül…

1991 és 2016 között ugyanistöbb mint nyolc évvel emelkedetta nők és a férfiak első házasságkötésének átlagos életkora, miközben a nemek közötti különbség lényegében nem változott. Az átlagos életkor emelkedését a demográfiai szakirodalomban gyakran úgy értelmezik, hogy az nem a házasság intézményével szembeni bizalmatlanságnak, hanem egy halasztó, halogató magatartásnak a jele.

Főleg az iskolai végzettség szintjének emelkedése és az egzisztencia megteremtése miatt fiatalon elhalasztott házasságokat későbbi életkorban ugyan, depótolják a párok.

Kiss Eliza, Tiszainoka polgármestere és egyben anyakönyvvezető is. Ő is azt tapasztalja, hogy egyre idősebb korban döntenek a párok a házasságkötés mellett.

– Jellemző, hogy manapság inkább már a harmincasok szeretnének megesküdni – mondta a polgármester.

– Természetesenvannak üdítő kivételek is. Vannak, akik a húszas éveikben járnak, de olyan párt is összeadtam már, akik a hetvenes éveiket taposták.

Az anyakönyvvezető hozzátette, több éve együtt élő, gyermekes párok közül is egyre többen döntenek úgy, hogy hivatalossá szeretnék tenni a kapcsolatukat.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Jász-Nagykun-Szolnok megyében emelkedett a házasságkötések száma 2017 azonos időszakához képest. 2018 első negyedévében kettőszázhatvanöt házasságot anyakönyveztek, vagyis tizenkilenc százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Vannak azonban, akik nem a hivatalosan kimondott igent tartják a kapcsolatuk alapkövének.

– Nem vagyok házasságpárti – mondta Horváth Zsuzsanna.

– A párommal évek óta együtt vagyunk, van egy közös gyermekünk is. Úgy gondolom, ennél szorosabb kötelék nem kötődhet közöttünk.

A szolnoki anyuka hozzátette, ha párja mégis megkérné a kezét, valószínű igent mondana.

– De ennek kicsi az esélye, hiszen már a kapcsolatunk elején átbeszéltük ezt. Úgy gondolom, nem a papíron múlik a boldogságunk.

Évtizedekig kitartottak

A házasságkötések számát tekintve a legdinamikusabb emelkedés az 55–59 éves korcsoportban történt – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal tanulmányában.

Ennek nagyon jó példája egy megyebeli pár, akik az ötvenes éveikben mondták ki a boldogító igent. A pár női tagjának édesanyja nem engedte a frigyet, mert régimódi szemlélete miatt úgy gondolta, lánya legfontosabb dolga az ő ápolása, kiszolgálása.

A pár évtizedeken keresztül kitartott egymás mellett, miközben titkos kapcsolatot folytattak. Majd mikor a nő édesanyja elhunyt, megejtették a régen várt menyegzőt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.