Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Július 03. 12:23, kedd | Helyi
Forrás: szoljon.hu

Egészségügyi szakembereket díjaztak a Semmelweis-napi ünnepségen

Egészségügyi szakembereket díjaztak a Semmelweis-napi ünnepségen

Helytállás, áldozatkészség és a másokról való gondoskodás jellemezte Semmelweis Ignácot, aki megalkuvás nélkül küzdött az igazáért. Talán ezért választották az egészségügyben dolgozók szakmai ünnepükként az ő születésnapjá

Semmelweis Ignácot az anyák megmentőjeként ismerjük. A híres orvos előbb jogásznak tanult, majd gyógyítóként alaposan meg kellett küzdenie saját kollégáival is, hogy felfedezéseit elismerjék és alkalmazzák.

Munkáját a lelkiismeretesség, a kötelességtudás és önzetlenség jellemezte. Példa arra, hogy az egészségügyben dolgozni soha nem lehetett áldozatvállalás és odaadó elfogadás nélkül.

Semmelweis Ignác 1815-ben július 1-jén született, s ezen a napon az egészségügyben dolgozókat köszöntik Magyarországon.

Szolnokon még 1994-ben megalapították a Kálmándi-díjat, a város egészségügyi ellátásának fejlesztéséért és a lakosság egészségügyi állapotának javítása érdekében kimagasló, példamutató munkát végző egészségügyi szakemberek részére.

Hétfőn ezt az elismerést adták át a városházán rendezett ünnepségen. Idén hárman részesültek a díjban: dr. Oswald Ágnes ifjúsági orvos, dr. Próbáld Ferencné ifjúsági védőnő és dr. Tarján Péter, a MÁV Kórház és Rendelőintézet belgyógyászati osztályvezető főorvosa.

Az Emberi Erőforrások Minisztere minden évben az egészségügyi ellátásban kiemelkedő, magas színvonalú szakmai tevékenységet végző szakemberek részére Pro Sanitate díjat adományoz.

Idén a elismerésben részesülők között szerepel két szolnoki szakember is. E rangos kitüntetéssel jutalmazták Rózsáné Rigó Éva megyei vezető védőnőt és Szabó Balázsné területi védőnőt. Őket is köszöntötték az ünnepségen.

A Jász-Nagykun-Szolnok MegyeiHetényi Géza Kórház-Rendelőintézetbenis sokéves hagyomány, hogy Semmelweis napon jutalmazzák a kiemelkedő teljesítményt végző orvosokat, szakdolgozókat.

Dr. Lippai Norbert megbízott főigazgató Hetényi Arany Emlékérmet adott át dr. Bagi Máriának, a Pszichiátriai Gondozó vezetőjének, dr. Csiszár Mária radiológusnak és Dankó Zsuzsannának, a csecsemő és gyermekosztály vezető főnővérének. Hetényi emléklapot kapott Ballók Sándorné (központi sterilizáló), Battyány Sándorné (pszichiátriai osztály), dr. Bakondi Gyula (I. belgyógyászati osztály), dr. Barna Balázs (urológiai osztály), dr. Nagy Anita (II. belgyógyászati oszály), Matókné Muhari Mónika ((fül-orr-gégészeti és szájsebészeti osztály), Sipos Ildikó (csecsemő és gyermekosztály), Slakta József (szállítási csoport), Varga Zsófia (rendelőintézet–nőgyógyászati szakrendelés), Vass Zoltán (kórházüzemeltetési és energiagazdálkodási osztály), Vámos József (urológiai osztály).

Főigazgatói dicséretben részesült Hegedűs Mária (pénzügyi és számviteli osztály), Hódos Mihályné (pulmonológiai osztály), Lendvai Mihály Péterné (pulmonológiai osztály), Kovács Annamária (baleseti sebészet) és Szántó Gizella (neurológiai osztály).

Elismerő oklevelet és vele egy nagy tortát kapott a gép-műszergazdálkodási csoport.

Hagyományosan az ünnepségen adták át a törzsgárda jutalmakat, illetve a főorvosi és adjunktusi kinevezéseket, az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elismerő oklevelét pedig Czakó Tibor vehette át.

Átadták a kamara díjait

A Magyar Orvosi Kamara megyei területi szervezete 2009-ben alapította az Év orvosa díjat. Ebben az elismerésben idén dr. Nagy Anita belgyógyász főorvos részesült, aki dr. Sulyok László és dr. Seress Zoltán tanítványaként magas színvonalú munkát végez szakterületén, a lelkiismeretesség mellett nagy hangsúlyt helyezve a betegek emberi méltóságának tiszteletére.

A 2013-ban alapított Orvosi Kamara-Szolnok Életműdíjban dr. Selmeci Szilvia, az aneszteziológia és intenzív terápia főorvosa részesült több évtizedes kimagasló tevékenységéért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni