Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. November 17. 08:37, péntek | Helyi
Forrás: szoljon.hu

Díjjal ismerték el a szolnoki suli legendás tanárát

Díjjal ismerték el a szolnoki suli legendás tanárát

A Szolnokért emlékérem arany fokozatával tüntették ki Peták Kálmánt, a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium köztiszteletben álló tanárát, aki a közelmúltban töltötte be nyolcvanadik évét. Ebből az alkalomból és több évtizedes kimag

Peták Kálmán házassága révén került a megyeszékhelyre, ugyanis eredetileg nem szolnoki származású, szintén matematikatanár felesége azonban igen. Még az egyetem elvégzése után, vagyis közel hatvan évvel ezelőtt kötöttek házasságot.

Még abban az évben, 1959-ben helyezkedett el a Verseghy Ferenc Gimnáziumban, ahol egészen nyugdíjba vonulásáig, 1997-ig tanított. Ezután még egy évet az intézményben maradt óraadóként, hogy ő érettségiztethesse le két negyedikes osztályát.

A legendássá vált pedagógus azonban nem akart mindig tanár lenni.

– Kisgyerekkoromban mozdonyvezető szerettem volna lenni, majd építészmérnök. Amikor megláttam a Debreceni Egyetem prospektusában a matematika-ábrázoló geometria szakot, rögtön tudtam, hogy ezt nekem találták ki, így lettem matematikatanár.

– Pedig édesapám a lelkünkre kötötte, hogy nehogy tanárok legyünk, de végül mindhárom gyermeke ezt a pályát választotta – idézte fel a pedagógus.
– Szívesen emlékszem vissza a Verseghy gimnáziumban eltöltött éveimre, és sokszor álmodom is arról, hogy megyek az órára és oktatom a gyerekeket – árulta el.
– Egyébként sok jó osztályt taníthattam, és harmincnyolc évig zömében nagy lelkesedéssel is oktattam. Egyszer például egy olyan fizika tagozatos osztályom volt, hogy felmentem az igazgatóhoz és azt mondtam neki:

„Direktor úr, ha minden osztály ilyen lenne, tán fél fizetésért is érdemes lenne tanítani.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.