Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Február 07. 09:14, szerda | Kék hírek
Forrás: Ügyészség

Cserepezés közben omlott le a szabálytalanul épített tető

Cserepezés közben omlott le a szabálytalanul épített tető

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy veszprémi férfival, valamint két építőipari vállalkozóval szemben, miután szabálytalanságaik 2022 őszén tetőomláshoz és a férfi házánál dolgozó segédmunkás sérüléséhez vezettek.

A vádirat szerint a háztulajdonos vádlott 2022. második felében felújítást végzett, melynek során a főépülethez tartozó nyári konyhát meg akarta magasítani, és ezáltal a tető vonalát egy szintbe hozni. A férfi azonban az ehhez szükséges műszaki tervvel és engedéllyel nem rendelkezett, a kivitelezést pedig szakképzettség nélkül, úgy végezte el, hogy a homlokzatmagasító falba nem épített be az állékonyság biztosításához szükséges merevítő vasbeton pillért, illetve a fal tetején nem húzott vasbeton koszorút.

A tulajdonos az új tetőszerkezet megépítésére szóban megállapodott egy helybeli vállalkozóval, akinek azonban nem ács-állványozó, hanem kőműves szakképzettsége volt. A kőműves szakember szintén szóbeli megállapodással alvállalkozóként egy ácsot is bevont a munkálatokba. 2022. szeptember 5-én kezdték meg a kivitelezést, melynek során további szabálytalanságokat követtek el. A kőműves végzettségű vállalkozó nem észlelte, hogy a homlokzatmagasító fal alkalmatlan a biztonságos teherviselésre, a tető udvari felülete a melléképület keskenyebb részén nem a homlokzatmagasító falra, hanem a gerendaként beépített talpszelemenre támaszkodott, melynek támasztékaként szolgáló oszlopot felül nem rögzítették, hanem csak ékeléssel támasztották ki, majd ezt követően a cserepeket féloldalasan, csak a tetőszerkezet egyik oldalán kezdték el felrakni a tetőre.

Mindez oda vezetett, hogy 2022. október 6-án a melléképület keskenyebb részén lévő tető első fele vízszintesen leomlott, majd a homlokzatmagasító falat ledöntve, a másik fele is összedőlt, és lesodorta az állványzatról cserépadogatást végző munkást, aki ennek következtében nyolc napon túl gyógyuló lábszártörést szenvedett.

A szabálytalan kivitelezés az ács-állványozó alvállalkozó tudtával történt, melyet a férfi nem kifogásolt, így a baleset bekövetkezésében őt is felelősség terheli. Ezen túl az építkezés során munkavédelmi szabályokat is megszegtek, melyek szintén szerepet játszottak a segédmunkás sérülésében.

Az ügyészség a vádiratában mindhárom vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta, ezen túl a vállalkozók esetében a foglalkozásuktól történő határozott idejű eltiltás kiszabására is indítványt tett a Veszprémi Járásbíróságnak.

Címkék: ügyészségi hír

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön