Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Június 19. 10:45, vasárnap | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Csaknem 1,3 millióan ajánlották fel online adójuk egy százalékát

Csaknem 1,3 millióan ajánlották fel online adójuk egy százalékát

Az online adóügyintézés magasan vezeti a népszerűségi listát, idén csaknem 1,3 millióan ajánlották fel így az adójuk egy százalékát egyházaknak, civilszervezeteknek - tájékoztatta Tállai András az MTI-t.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy az idén a tavalyinál 100 ezerrel több egyszázalékos rendelkező nyilatkozat érkezett online.

A civilszervezetek és az egyházak idén még több pénzhez juthatnak, hiszen évről-évre egyre több a felajánlás összege, 2020-ban 40,7 milliárd forint sorsáról dönthettek az adófizetők, tavaly 43 milliárdról, idén pedig csaknem 50 milliárdról - ismertette Tállai András.

Az államtitkár szerint a családi adóvisszatérítés nemcsak azért példaértékű, mert 685 milliárd forintot hagyott a gyermekes szülőknél az idén, hanem az egyszázalékos felajánlások kezelése miatt is. A civilszervezeteknek és az egyházaknak nagy segítséget jelent, hogy a háború és szankciók okozta válságban számolhatnak a családi adóvisszatérítés miatt kieső egy százalékokkal, azt ugyanis a kormány költségvetési támogatásként visszapótolja - tette hozzá.

Az adókönnyítés, az adóegyszerűsítés az egyszázalékos felajánlásokra is érvényes. A bürokratikus tehercsökkentés leginkább az egyházi egyszázalékos rendelkező nyilatkozatok kitöltésén érhető tetten, hiszen már nem kell évente újra megadni az adatokat. Ha az adófizető nem vonja vissza a múlt évi döntését, vagy nem jelöl meg más kedvezményezettet, az adóhivatal automatikusan továbbítja az érintett egy százalékát a korábban kiválasztott egyháznak - részletezte Tállai András.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.