Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2018. Június 19. 12:25, kedd | Helyi
Forrás: iszolnok.hu

Az idén még gazdagabb kínálat a múzeumok éjszakáján Szolnokon.

Az idén még gazdagabb kínálat a múzeumok éjszakáján Szolnokon.

Az idei Szent Iván éj is a múzeumok éjszakája lesz az országban, de Szolnokon is. A múlt értékeinek számontartása, az elődök teremtette világ tisztelete, a hagyományok ébrentartása a város kultúrájának nagyon fontos része – mondta

Június 23-án, szombaton sok helyütt már kora délután fogadják az érdeklődőket, éppen azért, mert a családokat szeretnék vendégül látni, hiszen az idei esztendő egyik fontos mondandója: a család fontossága. Szolnokon lényegesen több intézmény fogott össze erre a napra (is), hogy rejtett, nem mindennap látható értékeit is megmutassa a betérőknek. és nem csupán múzeumok várják a vendégeket, de például a Szigligeti színház fölújítás előtt megmutatja a kelléktárat, a zsinórpadlást, az öltözőket is. Minden helyiségét megmutatja az ugyancsak új csatlakozó, a TISZApART mozi, sok minden megnézhető lesz, ami egyébként nem föltétlenül látható a katolikus, a református és az evangélikus templomban, fogadja az érdeklődőket a kis zsinagóga vagy például a Tisza Hotel régi épülete is. Izgalmas helyszín lesz a művésztelepen folyó régészeti föltárás, ott viszont a szokottnál egy kicsit szigorúbbak lesznek a föltételek, hiszen a kiásott gödrök baleseti veszélyt rejtenek.

Mint megtudtuk, a Tisza mozi elől ingyenes buszjáratok indulnak, amelyekkel minden helyszín elérhető, így indul busz például a rákóczifalvai Macihad Múzeumba is. A legtöbb helyszín ingyenes. Aki beszerzi a „naplót”, annak a helyszíneken pecsétet tesznek annak lapjaira és a gyűjtődobozba dobva akár nyereményhez is juthatnak majd.

A programfüzeteket, szórólapokat kérhetnek a csatlakozott intézményekben, a Tourinform Szolnok Irodában és sokfelé plakátok is hirdeti hol, mi történik majd.

A Múzeumok éjszakáján várja az érdeklődőket: Aba-Novák Agóra Kulturális Központ, Damjanich János Múzeum, Szolnoki Művészeti Egyesület, JNSZ Megyei Polgári Védelmi Szövetség – MÁV óvóhely, Hotel Tisza Étterem, Szentháromság római katolikus templom, Református templom, Evangélikus templom, Mártírok temploma, B.A.P. Macihad Macimúzeum és Éden Madárpark – Rákóczifalva, RepTár, Sorkatona Múzeum, Sörárium, Szapáry utca – „utcanézés”, Szigligeti Színház, Szolnoki Galéria, Szolnoki Vasúti Almárium, Tabáni Tájház, Talifish Teaház és Klub, TISZApART Mozi, Verseghy Ferenc Könyvtár, JNSZM TIT, Gördögök SE. (Honlapjaikon értékes információk olvashatók.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 15:25, péntek | Bulvár

Június 1-jén lesz a békemenet

Magyarország maradjon a béke szigete! mottóval Békemenetet szervez június 1-jén a Margitszigeti Nagyrétre a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA).

2024. Május 10. 15:24, péntek | Életmód

Átadták a megújult KRESZ-parkot a Városligetben

A Liget Budapest Projekt részeként megújult a KRESZ-park és környezete a Városligetben. A közlekedési helyzeteket játékosan bemutató parkot Lázár János építési és közlekedési miniszter adta át pénteken.

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.