Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. November 27. 15:01, hétfő | Helyi
Forrás: ingatlanhírek.hu

Az adózónak előnyösen változhat a lakásilleték kedvezménye.

Az adózónak előnyösen változhat a lakásilleték kedvezménye.

Januártól az adózók számára kedvezően módosítaná a magánszemélyek lakásvásárlásakor érvényesíthető illetékkedvezmény, illetve illetékmentesség szabályozását.

A törvényjavaslatúgy módosítaná az úgynevezett cserét pótló vételilletékkedvezményét (amagánszemélyek lakásvásárlásakoraz egy éven belüli lakáseladás-lakásvásárlás esetén érvényesíthetőilletéklap kedvezményt), illetve a korábbihoz képest kisebb forgalmi értékű lakásilletékmentességét rögzítő rendelkezést, hogy a lakásvásárlást megelőző 3, illetve a lakásvásárlást követő 1 éven belül értékesített másik lakás eladását engedi figyelembe venni mind a használt, mind az új építésű lakások vásárlásakor. Így azon családok számára is lehetővé teszi a kedvezmény érvényesítését, akik – akár önhibájukon kívül – korábbi lakásuk eladása után nem tudják 1 éven belül másik lakásukat tulajdonba venni.

Az úgynevezett cserét pótló vételkedvezményének lényege, hogy a magánszemély vevő csökkentheti a lakásvásárlással keletkezőilletékalapját a vásárlást megelőző/követő egy éven belül értékesített lakás forgalmi értékével, így végső soron – a megszerzett lakás forgalmi értéke helyett – csak az eladott és megvásárolt lakások forgalmi értékének különbözete után kell visszterhes vagyonátruházásiilletéket fizetnie. Mindemellett a törvénymentességet biztosít azoknak, akik a lakásvásárlást megelőző/követő egy éven belül a megvásárolt lakás forgalmi értékénél nagyobb forgalmi értékű lakást adtak el.

A javaslattevők ennél hosszabb időt biztosítanának a lakásvásárlást megelőző lakásértékesítésre, a kedvezményesilletéklap megállapításakor, illetve a mentesség alkalmazásánál figyelembe vennék annak a lakásnak a forgalmi értékét is, amelyet a vásárlást megelőző 3 éven belül adtak el. A lakásvásárlást követően értékesített lakás forgalmi értékét ugyanakkor továbbra is csak akkor lehetne levonni azalapból, ha azt a vásárlást követő egy éven belül értékesítették.

Ha valaki több lakástulajdont cserél, illetve a vásárlást megelőző három éven belül vagy a vásárlást követő egy éven belül több lakástulajdont is vásárol, értékesít, azilleték alapját képező értékkülönbözet megállapításánál minden egyes lakáscserével, lakásvásárlással szemben egyetlen cserét, értékesítést lehetne figyelembe venni. Ha további lakáscseréivel, lakásvásárlásaival szemben nem tud a feltételeknek megfelelő további lakáscserét, lakásértékesítést igazolni, e lakáscserék, lakásszerzésekilletékkötelezettsége az általános szabályok szerint alakul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.