Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Szeptember 03. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A makroadatok alapján nincs változás a gazdasági kilátásokat tekintve

A makroadatok alapján nincs változás a gazdasági kilátásokat tekintve

A héten megjelent makrogazdasági adatok alapvetően nem változtattak a gazdasági kilátásokról alkotott képen. Bár júliusban a munkanélküliségi ráta 10,9 százalékról 10,5 százalékra csökkent, ez elsősorban szezonális és egyedi okok eredménye. A foglalkoztatási helyzetben belátható időn belül nem számítanak fordulatra a CIB Bank elemzői, idén és jövőre is kétszámjegyű tartományban maradhat a munkanélküliségi ráta.

A végleges júniusi árumérleg adatok megerősítették, hogy az elmúlt egy-két hónapban kis élénkülés volt az export szektorban (ráadásul úgy, hogy ebben a járműgyártás még nem vállal jelentős szerepet), miközben a behozatal a gyenge belső kereslet, a beruházások csökkenése miatt nyomott maradt. A kis gyorsulás kedvezőnek tekinthető, de a fő export piacainkon az előrejelző indikátorok egyértelmű lendületvesztést jeleznek, így nem számíthatunk arra, hogy ezek a pozitív tendenciák erősödnek a következő időszakban. Ennek ellenére az idei évben az árumérlegben újra jelentős többlet keletkezik, ami nagymértékben hozzájárul a külső egyensúlyi pozíció javulásához.

A második negyedéves beruházási statisztika nem jelez fordulatot. Bár az éves szintű 5,9 százalékos visszaesés kisebb, mint az első három hónap több mint 8 százalékos csökkenése, a zsugorodás a korábbiaknál kiterjedtebbé vált, és egyre több ágazatot érint. Az első félévben 7,2 százalékkal csökkentek a beruházások, ami a romló külső környezettel, a hazai bizonytalanságokkal, illetve a hitelpiac állapotával együtt megerősíti, hogy a második féléves növekedési kilátások esetében is a lefele mutató kockázatok dominálnak; ráadásul a beruházások folytatódó mélyrepülése a hosszabb távú növekedési lehetőségeket is rombolja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.