Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Május 18. 07:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A kriptovaluták után is május 20-áig kell bevallani a személyi jövedelemadót

A kriptovaluták után is május 20-áig kell bevallani a személyi jövedelemadót

A kriptovaluták után is május 20-áig kell bevallani a személyi jövedelemadót; addig dönteni kell arról, hogy az adózó a még tavaly érvényes vagy az új szabályok szerint adózik-e,

igénybe veszi-e az adóamnesztiát, és hogy milyen költségeket számol el - hívja fel a figyelmet a LeitnerLeitner adótanácsadó, könyvelő és könyvvizsgáló cégcsoport.
Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében kiemeli: a kriptovaluták adózása a korábbinál sokkal átláthatóbbá és kedvezőbbé vált.

Kiemeli: már az idén is lehetőség van a tavalyi kriptojövedelmekre az előnyösebb, 2022-es szabályokat választani, de dönteni kell arról, hogy bizonyos korlátozó szabályok és buktatók miatt melyikkel lehet összességében kedvezőbb adóterhelést elérni.

Felidézte: eddig a kriptovaluta bányászatából származó bevételeket a magánszemélyek önálló tevekénységéből származó jövedelem, a kriptoeszközök adás-vételéből származó nyereséget pedig az egyéb jövedelem szabályai szerint adóztatták. Az első esetben a tényleges adókulcs 27,45 százalékos, a másodiknál 26,535 százalékos volt. Ugyanakkor mindkettőre lehetett kedvezményeket - például családi, első házasok kedvezményét - érvényesíteni.

Kifejtette: a kriptovalutákat olyan érték vagy jogok digitális megjelenítőjeként határozta meg az új jogszabály, amelyek megosztott főkönyvi vagy hasonló technológia alkalmazásával elektronikusan átruházhatók és tárolhatók.

A kriptovalutákból származó jövedelmekre új adózási kategóriát hoztak létre - hívta fel a figyelmet, jelezve: mostantól a nyereség után a magánszemélyeknek csak 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetniük akkor, amikor a kriptoeszköz kikerül a virtuális térből, vagyis amikor átváltják azt hagyományos pénzre vagy bármilyen más értékre. Adókedvezmények azonban ebből már nem érvényesíthetők, és a kedvező szabályok csak a bárki számára elérhető ügyletek esetében alkalmazhatók, a zártkörű tranzakcióknál nem.

Az adótanácsadó közölte: nem kell adót fizetni, ha a bevétel nem haladja meg a minimálbér 10 százalékát, és ugyanazon a napon más hasonló ügyletből nem szerez bevételt az adózó, valamint egy évben a bevételek összege nem haladja meg az adott évi minimálbér értékét. Az igazolt kiadásokat és költségeket le lehet vonni a bevétel összegéből, és az aktuális adóévet megelőző két évben keletkező veszteségeket a jövőben adókiegyenlítésként fel lehet majd használni, ha ezeket a bevallásban feltüntetik.

A közlemény rámutat: emiatt "nem éri meg" adózási szempontból a kriptoeszközöket hosszú távon tartani, mert a korábbi költségek az adózó nyereségét már nem tudják csökkenteni. Példaként említik, hogy ha valaki a 2021-re az új szabályokat alkalmazza, már a 2021-es évről szóló (vagyis május 20-ig) adóbevallásban fel kell tüntetnie a veszteségeket az adókiegyenlítés későbbi használatához.

Az adó alapjának kiszámításához minden átváltásról, vásárlásról és költségről pontos nyilvántartást kell vezetni. Meg kell különböztetni például a háztartási áramfelhasználást a bányászat energiaigényétől - olvasható a közleményben.

Jancsa-Pék Judit kitért arra, hogy akik eddig nem adóztak kriptobevételeik után, öt évre visszamenőleg adóamnesztiát kapnak, amely a 2022-es bevallásban lesz érvényesíthető. Korábbi nyereségüket az új, jóval kedvezőbb adózás mellett vehetik figyelembe, alkalmazhatják rájuk a 2022-es szabályokat.

Jelezte: erre akkor van lehetőség, ha az érintett 2021 előtt nem vallott be kriptoeszközből származó jövedelmet, és valamennyi kriptoeszközre kötött ügyletére a 2022-es adózást választja. A szabályozás logikája szerint az adóamnesztia körében a korábbi bevételekkel szemben az akkori költségeket is figyelembe lehet venni, de ezt az értelmezést csak az alkalmazási gyakorlat vagy az előzetesen kért NAV állásfoglalások fogják minden kétséget kizáróan igazolni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére