Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Augusztus 01. 11:52, szerda | Helyi
Forrás: szoljon.hu

A hét közepéig forróságra kell számítanunk a megyében

A hét közepéig forróságra kell számítanunk a megyében

Előreláthatóan csütörtöktől érkezhet térségünkbe hidegfront, s azzal járó enyhülés, addig a rekkenő, párás, nyomasztó hőségben kell a mindennapjainkat megélni és túlélni. A meteorológiai előrejelzések mellett a kötelező és a

A rendkívüli hőség miatt már országosan életbe léptették a „vörös kódot” – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnaptól megyénkre is figyelmeztetést adott ki a tartós hőség miatt.

A vörös kód egyes intézményeket, elsősorban a szociális intézeteket rendkívüli eljárásrendre szólítja a forró nyári időjárásban. De mit jelent ez a mindennapokban? Milyen intézkedéseket hoztak meg a településeken? (Az előrejelzés szerint kedden, szerdán és csütörtökön tovább fokozódik a hőség.)

Locsolják az utakat

Szolnokon a helyi önkormányzat megrendelésére az NHSZ Zounok Zrt. locsolóautói az előre meghatározott útvonalterv szerint hűtik le vízzel a sűrűn lakott városrészek főbb útjait és járdaszakaszait.

Érdeklődésünkre Lits László, a társaság ügyvezető igazgatója elmondta, a járművekkel a hét első felében a megyeszékhely több pontján is találkozhatnak az utakon közlekedők, s bár nincs elsőbbségük a forgalom többi szereplőivel szemben, a járművezetői előzékenység a munkájukat segítheti.

Az ilyenkor bárki számára nyitva álló klimatizált helyiségek listájáról a Katasztrófavédelem honlapján lehet tájékozódni. A Coop Szolnok Zrt. – hagyományosan – már tegnap felállította a megszokott párakapuját a városban, a Kossuth Lajos úti üzlethelyisége előtt.

Folyadékot osztanak

A megyeszékhelyen a „Munkalehetőség a Jövőért” Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft. munkatársai a hőségriadó minden napján, a legmelegebb órákban két helyszínen is ivóvizet osztanak: a belvárosi piac túloldalán, az Ady Endre út és a Boldog Sándor István út kereszteződésében, valamint a vasútállomásnál.

Az önkormányzat felhívja a figyelmet, hogy a hőségben mindenki fogyasszon több folyadékot, senki ne várja meg a szomjúságérzetet. Tizenegy és tizenöt óra között a tűző napot kerülni kell, lehetőleg a fizikailag megterhelő munkát is, de figyelni kell a bőrvédelemre is a strandfürdőzőknek.

Csökken a vízállás

Egyelőre nem okoz gondot a lakosság vízellátásában a Tisza csökkenő vízállása – tudtuk meg Magyarné Bede Mariannától, a Víz- és Csatornaművek Koncessziós Zrt. Szolnok műszaki igazgatójától.

A Szolnoki Felszíni Vízmű – melynek üzemeltetését a VCSM Zrt. Szolnok végzi – a megyeszékhelyet és további hét települést, Tószeget, Zagyvarékast, Újszászt, Szászbereket, Rákóczifalvát, Rákócziújfalut és Szajolt látja el ivóvízzel.Jelezte, van elegendő víz a Tiszában, így az ivóvízfogyasztás tekintetében nem rendelnek el a közeljövőben korlátozást. Az elmúlt nyarak forró napjainak tapasztalatai szerint naponta alig több mint kétezer köbméterrel emelkedett meg a vízfogyasztás.

A cég által üzemeltetett közkifolyókból bárki egészséges ivóvizet vételezhet. A műszaki igazgató arra is kitért, a szintén a VCSM Zrt. Szolnok működtetésében lévő Liget Termálstrand és Élményfürdőben ilyentájt többen váltanak jegyet a vizes medencék nyújtotta hűsölés reményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.