Városlista
2018. november 16, péntek - Ödön

Hírek

2018. Március 16. 20:48, péntek | Helyi
Forrás: szoljon.hu

Öt nap, amikor a városokban mindenhol Bach szól

Öt nap, amikor a városokban mindenhol Bach szól

Minden év márciusában, Johann Sebastian Bach születésnapja környékén világszerte kiváló muzsikusok ünneplik a mestert ingyenes koncerteket adva nyilvános helyeken. Bach zenéjét ajándékként adják át a közönségnek, ezáltal remélhet

A Bach mindenkinek programot 2010-ben indította útjára Dale Henderson, egy New York-i csellista. Kiült egy metróperonra és Bach darabokat kezdett játszani március 21-én, Johann Sebastian Bach születésnapján.

Kovács Zalán László tubaművész és alapító fesztiváligazgatóval beszélgettünk a koncertsorozatról.

– 2015-ben vált nemzetközivé az esemény, ekkor csatlakozott hazánk is – mondta a fesztiváligazgató.

– Akkor még egynapos rendezvényként tartották számon.

– A folyamatos fejlődésnek köszönhetően 2017-ben fesztivállá vált és három naposra bővült, akkor már két vidéki város, Szeged és Kaposvár is csatlakozott a budapesti programsorozathoz. 2018-ra országos eseménnyé nőtte ki magát, és idén már 5 napig szól Bach zenéje hazánk harminckét városában.

Mint azt Kovács Zalán László megfogalmazta, az a cél, hogy a koncerttermek falát „lebontsák”, így a közönség közvetlenül hozzájut a komolyzenéhez. Az ingyenes koncerteken a zeneiskolásoktól kezdve a kiemelkedő művészekig nagyon sokan részt vesznek.

Mindannyian tiszteletdíj nélkül azért, hogy a klasszikus zenei kulturális szerepvállaláshoz csatlakozzanak. A programsorozat részeként Szolnokon is felcsendülnek majd Bach darabok. Az Ádám Jenő Zeneiskolában, a Szolnoki Református templomban és a Megyeházán is.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Szeptember 03. 10:16, hétfő | Helyi

Megnyitották az új tanévet Szolnokon

A Szegő Gábor Általános Iskola adott otthont vasárnap este a városi tanévnyitó ünnepségnek.

2018. Augusztus 30. 12:35, csütörtök | Helyi

Országosan egyedülálló árvízvédelmi gyakorlópálya épül Szolnokon

Árvízvédelmi gyakorlópályát épít ki a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) Szolnokon, a Millér csatornánál – írja az MTI.

2018. Augusztus 30. 12:33, csütörtök | Helyi

Óceáni hulladékból készít bikiniket két szolnoki lány

Az óceán mélyéről búvárok által felhozott használt halászhálókból és egyéb műanyag hulladékokból készít fürdőruhát két szolnoki fiatal lány: Szomolányi Szandra és Tóth Móni. A gondosan megtervezett és Szolnokon megvarrott sze

2018. Augusztus 29. 15:07, szerda | Helyi

Rendezőként kapott díjat Radó Denise

Évek óta nagy sikerrel futnak zenés darabjai Szolnokon, neve fémjelzi a műfaj igényes, lebilincselő színpadra állítását. Radó Denise idén Békéscsabán is bizonyított, a My Fair Lady című musical rendezéséért vehette át a Magyar Teá