Városlista
2018. május 25, péntek - Orbán

Hírek

2018. Március 16. 20:48, péntek | Helyi
Forrás: szoljon.hu

Öt nap, amikor a városokban mindenhol Bach szól

Öt nap, amikor a városokban mindenhol Bach szól

Minden év márciusában, Johann Sebastian Bach születésnapja környékén világszerte kiváló muzsikusok ünneplik a mestert ingyenes koncerteket adva nyilvános helyeken. Bach zenéjét ajándékként adják át a közönségnek, ezáltal remélhet

A Bach mindenkinek programot 2010-ben indította útjára Dale Henderson, egy New York-i csellista. Kiült egy metróperonra és Bach darabokat kezdett játszani március 21-én, Johann Sebastian Bach születésnapján.

Kovács Zalán László tubaművész és alapító fesztiváligazgatóval beszélgettünk a koncertsorozatról.

– 2015-ben vált nemzetközivé az esemény, ekkor csatlakozott hazánk is – mondta a fesztiváligazgató.

– Akkor még egynapos rendezvényként tartották számon.

– A folyamatos fejlődésnek köszönhetően 2017-ben fesztivállá vált és három naposra bővült, akkor már két vidéki város, Szeged és Kaposvár is csatlakozott a budapesti programsorozathoz. 2018-ra országos eseménnyé nőtte ki magát, és idén már 5 napig szól Bach zenéje hazánk harminckét városában.

Mint azt Kovács Zalán László megfogalmazta, az a cél, hogy a koncerttermek falát „lebontsák”, így a közönség közvetlenül hozzájut a komolyzenéhez. Az ingyenes koncerteken a zeneiskolásoktól kezdve a kiemelkedő művészekig nagyon sokan részt vesznek.

Mindannyian tiszteletdíj nélkül azért, hogy a klasszikus zenei kulturális szerepvállaláshoz csatlakozzanak. A programsorozat részeként Szolnokon is felcsendülnek majd Bach darabok. Az Ádám Jenő Zeneiskolában, a Szolnoki Református templomban és a Megyeházán is.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Május 24. 08:26, csütörtök | Helyi

Kutyás gyermeknapot szervezünk a Tiszaligetben, hozd el a kedvenced is!

Most vasárnap gyermeknap! Az Új Néplap idén igazi „kutyás” délutánt szervez a Turisztikai és Szabadidő Központban!

2018. Május 24. 08:20, csütörtök | Helyi

Több mint tíz százalékkal nőtt az átlagkereset

Az elsődleges munkaerőpiacon egy év alatt 124 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, mindeközben a közfoglalkoztatottak száma 16,7 ezer fővel 132,6 ezerre csökkent.

2018. Május 24. 08:18, csütörtök | Helyi

Sosem volt még ekkora szükség a szolnoki Családok Átmeneti Otthonára

Biztonságos menedék – ezt nyújtja a szolnoki Családok Átmeneti Otthona minden bajba jutott embernek. Az intézményben bármilyen okból otthontalanná vált családok vagy egyedülálló szülők és gyermekeik kaphatnak lakhatást egy-másfél é

2018. Május 23. 10:58, szerda | Helyi

A régióhoz képest is felrobbant a magyar lakáspiac

Magyarországon a régiós országokhoz képest valamelyest késve indult el a lakáspiac fellendülése. A visegrádi országokban a hazaihoz hasonló tendenciákat figyelhettünk meg az elmúlt években, de az árak felrobbanása sehol nem volt annyira