Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2024. Április 01. 11:02, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Az előre hozott választásért tüntettek Izraelben

Az előre hozott választásért tüntettek Izraelben

Előre hozott parlamenti választásokat követelve tüntettek az izraeli parlamentnél, a kneszetnél Jeruzsálemben.

A szervezők szerint több mint százezren, az izraeli média szerint több tízezren tüntettek vasárnap este.

Az izraeli-palesztin háború október 7-i kitörése óta a legnagyobb demonstráción felszólalt az iszlamista Hamász terrortámadásában a Gázai övezetbe hurcolt túszok több családtagja, valamint az ellenzék néhány képviselője, köztük Jaír Lapid, az ellenzéki Van jövő párt elnöke.

A túszok szabadon bocsátását és a tűzszünetet célzó tárgyalások több hónapja tartó elakadásáért, valamint a terrortámadás megelőzésének elmaradásáért és a háborús fiaskókért Benjámin Netanjahu miniszterelnököt tették felelőssé a szónokok, és az előre hozott választások azonnali kiírását sürgették.

A jeruzsálemi tüntetés a "nemzeti tiltakozás hetének" nevezett esemény kezdetét jelentette. Sokan sátrat vertek a kneszetnél, ahol négy napig tiltakozó rendezvényeket tartanak politikusok felszólalásaival.

"Egy hete égnek a lámpák az irodájában" - mondta Lapid a közeli miniszterelnöki hivatalra utalva, ahol szerinte Netanjahu azon dolgozik, hogy megbizonyosodjon arról, az ultraortodoxok a háború ellenére továbbra is elkerülhetik a besorozást. Lapid bírálta a kormányfőt és élesen síkra szállt a kneszet hamarosan beköszönő, két hónaposra tervezett tavaszi szünete ellen a jelenlegi helyzetben.

Címkék: izrael, választás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.